• лекторати

ВИДЕО | Проф. д-р Спасов: Државата ја води јазичната политика, лекторатите се мостови на пријателство не на разединување

Спорот со Бугарија потекнува од крајот на 19-от век. Од моментот кога се одделува македонската национална мисла, во развивање на желбата на формирање на држава и стандарден македонски јазик. Тогаш се јавуваат отпори во бугарската средина, која во тоа време не е вистинска држава, како што е тоа сега, изјави во Утрински брифинг универзитетскиот професор, …

ВИДЕО | Проф. д-р Спасов: Државата ја води јазичната политика, лекторатите се мостови на пријателство не на разединување Read More »