ВИДЕО | Марс роверот „Perseverance“ сними еклипса на Сонцето на Марс

Фото: YouTube - принтскрин

Марс роверот „Perseverance“ на НАСА ја сними Фобос, една од месечините на Марс, како минува меѓу Сонцето и Црвената планета. Овие набљудувања можат да им помогнат на научниците подобро да ја разберат орбитата на Месечината и како нејзината гравитација ја влече површината на Марс, што на крајот ги обликува кората и обвивката на Црвената планета.

Снимено со камерата „Mastcam-Z“ на „Perseverance“ на 2 април, 397-миот марсовски ден затемнувањето траеше нешто повеќе од 40 секунди – многу пократко од типичното затемнување на Сонцето кое ја вклучува Месечината на Земјата. (Фобос е околу 157 пати помал од Земјината Месечина. Другата месечина на Марс, Деимос, е уште помала.)

Сликите се најнови во долгата историја на вселенските летала на НАСА кои снимаат затемнувања на Сонцето на Марс. Во 2004 година, близнаците ровери на НАСА „Spirit“ и „Opportunity“ ги направија првите тајм-лапс фотографии од Фобос за време на затемнување на Сонцето. Curiosity го продолжи трендот со видеа снимени со неговиот систем за камера „Mastcam“.

Фобос има прилично ограничен животен век бидејќи Марс го привлекува речиси два метри на секои 100 години. Научниците веруваат дека Марс ќе го уништи во следните десетици милиони години.

Видео на денот