ВИДЕО: Лукашенко отиде меѓу мигрантите – ја разбесни Полска

лукашенко
Александар Лукашенко \ фото EPA-EFE/BELARUSIAN PRESIDENT PRESS SERVICE /

Претседателот на Белорусија Александар Лукашенко денеска ја посети границата меѓу Полска и таа земја.
Според медиумите, тој го посетил преминот заедно со претседателот на граничниот комитет, генерал Анатолиј Лап, како и со гувернерот на тој регион Владимир Караниќ.

EPA-EFE/BELARUSIAN PRESIDENT PRESS SERVICE /

По пристигнувањето, Лукашенко изјави дека Минск е подготвен да направи се за мигрантите, „макар тоа да биде лошо за Полјаците“.

Овде има разни луѓе. Сите имате заеднички проблем: влеговте во проблеми . Сигурен сум дека тоа е привремено. „Ние, Белорусите, вклучително и јас , ќе правиме се што сакате , дури и ако тоа е лошо за Полјаците, Летонците или некој друг“, рече Лукашенко.

За потсетување, тензиите траат со недели на границата меѓу Полска и Белорусија. Официјална Варшава тврди дека Белорусија намерно ослободува мигранти, додека Белорусија тоа го негира и истакнува дека нема капацитет да го контролира приливот на луѓе.