Tag : театар

Културен печат

Театарска награда: „Будење на пролетта“ победи на МТФ „Скупи фестивал“

Тони Димков
Меѓународниот театарски фестивал „Скупи“ во своето 14-то издание се одржа од 17 до 22 септември во Куршумли ан, во Старата скопска чаршија. На фестивалот беа...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 50 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 50, во печатеното издание на „Слободен печат“ (26-27.9.2020), го отвораме со фотографии од локации кои фестивалот „Синедејс“ ги претвори во кино-простор, а...
Забава Магазин Магазин слајдер Некатегоризирано

Интервју со Александар Ношпал, костимограф и моден дизајнер: Балетскиот костим е врв во креирањето облека 

Јасмина Кантарџиева Димков
Од мали нозе е посветен на модниот дизајн, подоцна се специјализираше по висока мода, дипломираше на универзитетот ЕСМОД во Париз, во 1995 година, како најдобар студент...
Културен печат

Интервју со д-р Ана Стојаноска: Пишувањето ми е лична борба и задоволство

Тони Димков
Рекорден број од 96 поетски ракописи пристигнале на конкурсот за наградата „Антево перо“ за 2020 година. По темелно разгледување, анализа и дискусија за секое од...
Културен печат

МТФ „Скупи фестивал“: Иновативен театар со социјален и политички предизвик

Тони Димков
Седум театарски претстави содржи програмата на 14. МТФ „Скупи фестивал“, што годинава се одржува од 17 до 22 септември во Куршумли ан, во Старата скопска...
Културен печат

Фестивал на пантомима и физички театар: „Панфиз“ ќе се одржи на отворено пред МНТ

Тони Димков
Фестивалот на пантомима и физички театар „Панфиз“ годинава ќе се одржи на отворено на платото пред Македонскиот народен театар. Дводневната програма на 19 и 20...
Културен печат

Театарска премиера онлајн: Враќање кон човечката суштина со компјутерска поддршка

Тони Димков
Трагајќи по нови театарски форми, продукцијата „Пресврт“ одлучи да не ги чека протоколите за работа во театарските објекти, туку користејќи ги современите технологии да понуди...
Културен печат

Театарска премиера во Гостиварски театар: Добрината ќе го спаси светот

Тони Димков
Посветеност, ентузијазам, возбуда и чувство за историскиот чин беа присутни во Домот на културата во Гостивар, каде што е сместен Гостиварскиот театар, при изведбата на...
Културен печат

Гостување онлајн: Велешкиот театар ќе учествува на фестивалот „Град“

Тони Димков
Народниот театар „Јордан Х. К. Џинот“ од Велес со интернет-перформансот „Тој и Таа“ ќе учествува на Интернационалниот фестивал „Град“ во Сараево, кој оваа година се...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 47 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 47, во печатеното издание на „Слободен печат“ (5-6.9.2020), го отвораме со поглед кон јубилејното издание на „Здраво млади“ и со најмладата добитничка...