15.8 C
Скопје

Tag : Србо Ивановски

Вести Ви Препорачуваме Култура Македонија

Седум години од смртта на Србо Ивановски, еден од најзначајните македонски книжевни автори

СП.
Србо Ивановски е еден од најзначајните македонски книжевни автори. Неговиот опус опфаќа поезија, раскази, романи, драмски текстови и детски книги. Роден е во 1928 година...
Културен печат

Постхумно издание на поемата „Изодениот пат“ од Србо Ивановски: Реоткривање на ризниците на македонската поетска реч

Тони Димков
Поемата „Изодениот пат“ од Србо Ивановски, или стиховите што самиот автор ги определува како поема, која како постхумно издание е објавена деновиве, го покажуваат размислувањето...
Културен печат

Поезија од Србо Ивановски: „Покана за вечера“ посветена на Блаже Конески

Тони Димков
Годината што почнува е посветена на великанот на македонскиот јазик и научната, културна и книжевна мисла, академик Блаже Конески (1921-1993), а по повод 100-годишнината од...