23 C
Скопје

Tag : слободен удар

Ви Препорачуваме Слободен удар

Пу јаз’к

Неполни 24 часа по промоцијата на дигиталната платформа на Толковниот речник, на Денот на македонскиот јазик, славеникот – јазикот, доживеа политички упад со бришење лексеми...
Ви Препорачуваме Слободен удар

Следно е Албанија да стане кочничар на македонската евроинтеграција

Срѓан Ивановиќ
Чудни се патиштата божји, но чудни се и постапките еврокомесарски. Знам дека по три децении поминати во „ходникот“ на Европската Унија, не треба да ме...
Ви Препорачуваме Слободен удар

Данокот на солидарноста

Колку и да се звучи грдо, на сите овие глобални страдања со пандемијата, на повеќе од 150 милиони заразени и 3,2 милиони починати луѓе, на...
Ви Препорачуваме Слободен удар

Ако навистина мора, нека биде со едно лажиче

Срѓан Ивановиќ
Морам да признам дека немам никакво практично искуство со светите тајни на христијанството и на тоа поле единствено располагам со енциклопедиска поткованост, рамна на седмоодделенец,...
Ви Препорачуваме Слободен удар

Градење ќе има, дали ќе има и усул?

Анета Стојковска
Дали во кругот на поранешната фабрика „Треска“ треба да се направи парк или да се изградат еден куп нови згради „наполитанки“? Треба ли да се подигнат...
Ви Препорачуваме Слободен удар

Максимална мака со минимална плата

Весна Дамчевска
Цената на челикот за една година е зголемена за 80 отсто, на дрвото за 20 отсто, на иверката за 25 отсто, на битуменските масла за...
Ви Препорачуваме Слободен удар

Години на мрмотот

Жарко Јорданоски
Се сеќавате на оној филм „Денот на мрмотот“ со Бил Мјуреј, каде што тој игра некаков вообразен, егоцентричен ТВ-водител, кому секој ден му се повторува одново...
Ви Препорачуваме Слободен удар

Вчера се виде дека веќе утре може да „биде“ 27 април

Злате Лозановски
Главната порака што беше испратена написмено – ама затоа беше демонстрирана јавно, и со слика и со тон – од вчерашниот протест пред Владата и...
Ви Препорачуваме Слободен удар

На лаѓите им се кратки нозете

Милорад Стојмановски
Враќање кон нормалноста е сè уште неостварениот сон во услови кога пандемиско јаве се црните статистики, неподносливо долгата ненормалност, неизвесноста од учинокот на вакцините, доцнењето...
Ви Препорачуваме Слободен удар

Само фановите одиграа за спас на фудбалот

Срѓан Ивановиќ
Се чинеше дека работата е готова и дека смртната пресуда на фудбалот е потпишана. Крупниот капитал во соработка со алчните газди и раководители на најбогатите...