• актерка

Пред смртта им остави проштално писмо на децата: Југославија воздивнуваше по неа, а никој не знаеше дека е тешко болна

Станислава Пешиќ е една од актерките кои го означија почетокот на југословенската кинематографија. Драмската уметничка е родена на 7 јуни 1941 година во Грочка. По завршувањето на студиите, веднаш била ангажирана во Народниот тетатар. На филм дебитирала во далечната 1961 година и за улогата на Саша во „Песма“ на Радош Новаковиќ била наградена на фестивалот …

Пред смртта им остави проштално писмо на децата: Југославија воздивнуваше по неа, а никој не знаеше дека е тешко болна Read More »