-4 C
Скопје

Струшка музичка есен: Музиката во/низ просторот и времето

Музичката научна конференција „Струшка музичка есен“, која се реализира од 1975 година, во своето 44-издание се одржува од 25 до 27 септември во хотелот „Дрим“ во Струга. Темата „Музиката во/низ просторот и времето“ создава можност за дијалог со музичкото творештво создавано во поблиското и подалечното минато, а потрагата на музиколозите по музичкото творештво од минатото може да прерасне во продолжителна нишка и инспирација на музичките творци од генерациите што следат.

– Овој широк дијапазон на процеси во развојот на музичката уметност од разни временски периоди зафаќаат и актуелни прашања од музичкото современие, како што се: формите на музичкото образование, влијанието на одредени школи, правци и тенденции во музичкото творештво, корелацијата со другите уметности, квалитетот на музичките содржини и стилските карактеристики на нивните изведби и др. Начините на чување на музичките оставини на композиторите, формите и методите за реконструкција на творештвото на музичките уметници, заштитата на музичкото културно наследство се, исто така, дел од овој развоен процес на музичката уметност – посочуваат организаторите на конференцијата.

Прочитајте и...  Фантастичен концерт на Симон Трпчески и пријателите

Во рамки на конференцијата ќе бидат одбележани јубилеите на македонските творци Властимир Николовски (95 години од раѓање), Томислав Зографски (20 години од смртта) и Томе Манчев (70 години од раѓање). Конференцијата е структуирана во сесии со физичко присуство и електронски сесии преку платформата „Зум“. Во организација на СОКОМ селекторка на СМЕ 2020 е д-р Мирјана Павловска-Шулајковска.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 50, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 26-27 септември 2020)

Поврзани вести

Нова книга: „Далеку, а блиску“ од Владимир Мартиновски

Тони Димков

Книжевно списание: Педесеттиот број на списанието „Синтези“ целосно е посветен на Блаже Конески

Тони Димков

ДПМ: Плакета „Даница Ручигај“ за поетесата Билјана Станковска

Тони Димков

Фантастичен концерт на Симон Трпчески и пријателите

Тони Димков

Интервју со Панда Зографска Беличанец: Секогаш има нови идеи кога се движиш во средина на која уметноста ѝ е – живот!

Тони Димков

Разговор со пијанистката Даница Стојанова: Музиката е жива материја

Тони Димков

Остави Коментар