Се повеќе лажни Сертификати за вакцинација: Еве како изгледаат и кои се можните правни последици

Многу граѓани купуваат вакви фалсификати за 200, па дури и 800 евра, иако ваквите набавки ги кршат законите, како во Србија, така и во ЕУ.

Најавата за отворање на границите ги израдува српските туристи. Бидејќи од земјите на ЕУ се бара да имаат сертификат за вакцинација или негативен тест за ПЦР тест не постар од 48 часа, а туристичката сезона штотуку започна, пазарот за фалсификувани сертификати за имунизација и лажните тестови повторно заживеа.

Многу граѓани купуваат вакви фалсификати за 200, па дури и 800 евра, иако ваквите набавки ги кршат законите, како во Србија, така и во ЕУ.

Институтот за јавно здравје на Шабац, каде се појавија фалсификувани сертификати за вакцинација, ги предупреди граѓаните да не купуваат вакви документи и дека сите што ќе ги купат ќе бидат гонети.

Првите фалсификувани документи од овој тип се појавија пред скоро една година. По првиот бран на коронавирус и заклучување воведена низ цела Европа, земјите од ЕУ ги отворија своите граници, но условот за патниците беше негативен тест за ПЦР. Поради оваа причина, фалсификаторите почнаа да прават лажни негативни тестови. Ова го привлече вниманието на српските државни органи, кои потоа најавија дека внимателно ќе ги истражат споменатите случаи.

Од 50 до 800 евра

Во меѓувреме, вакцините пристигнаа, па фалсификаторите започнаа да фалсификуваат лажни сертификати за вакцинација.

На црниот пазар, кој цвета во поголемите градови во Србија, можете да добиете каков било фалсификуван документ што го сакате. Цената варира од типот на документот – од 50, 200 до дури 800 евра.

Лажен негативен тест за ПЦР на црниот пазар е малку поевтин, бидејќи на границите тие обично бараат оној што не е постар од 48 часа, така што можете да го користите само еднаш, а потоа треба да набавите нов. Цените на овие тестови обично се движат од 30 до 65 евра, што е поевтино од реалното во една од лабораториите, каде чини 9.000 динари.

Сепак, иако има побарувачка и луѓето ги фалсификуваат овие документи, ниту фалсификатот ниту купувањето не се ништо безопасни.

Го прашавме адвокатот Небојша Перовиќ за казните што ги чекаат оние што ќе бидат фатени со фалсификуван сертификат за вакцинација.

Тој рече дека последиците за оној што ќе купи такви фалсификати нема да бидат воопшто безопасни.

Според него, сертификатот за вакцинација е официјален документ.

– Податоците за тоа дали некој примил вакцина за заразната болест ковид 19 се чуваат во јавните книги во Министерството за здравство.

Тој објаснува дека од таа причина, не е важно дали сте го фалсификувале документот сами или сте го купиле ако се обидете да ја преминете границата со него и да бидете фатени со него.

– Ако некој добие лажен сертификат дека бил вакциниран, без оглед дали го купил уверението или го направил сам или го набавил на друг начин, без да биде вакциниран и сака да ја премине државната граница – сторил кривично дело фалсификување исправа .

Тој вели дека казната за ова дело, ако сте осудени на суд, оди од неколку месеци до неколку години затвор.

– Казната за тоа дело е загрозена од 3 месеци до пет години.

Дури и ако успеете да ја преминете српската граница, нови проблеми ве чекаат веќе на границата на земјата во која одите.

Властите на Австрија, каде Србија има голема дијаспора, први ги предупредија патниците од Србија, но и Босна, дека оние што би сакале да ја преминат австриската граница со фалсификуван резултат од тест за НР Кина, ќе се соочат со строга казна.

Против такво лице е поднесена пријава, бидејќи според австриските закони, станува збор за повреда на фалсификување на документи, за што е предвидена казна затвор до една година во австриски затвор.

Бидејќи потврдата за вакцинација е исто така официјален документ, прекршителите ќе бидат осудени на една година затвор.

Бидејќи Австрија е во ЕУ, а ЕУ постојано предупредуваше за појава на фалсификувани документи, може да сметате на фактот дека контролата на грчката, чешката, унгарската и другите граници ќе биде строга. Властите на земјите кон кои сте се упатиле имаат целосно право да ве гонат под обвинение за фалсификување документи.

Казните се уште поостри отколку во Австрија. Во Белгија може да добиете пет, во Хрватска три, во Германија пет, во Унгарија една година затвор.

Претходно беше објавено во САД дека фалсификување на потврда за вакцинација ќе стане кривично дело и дека оние кои користеле фалсификувани документи за вакцинација ќе добијат една година затвор и 1.000 долари парична казна.

Видео на денот