Рецепт за лосос глазиран со балсамико оцет и мед: Уникатен вкус и арома

Фото: Vulcanknight on DeviantArt

Лососот глазиран со балсамико и мед се прави со додавање рузмарин и лук, кои се исто така важни за аромата и вкусот на овој специјалитет. Глазираниот лосос се маринира со балсамико оцет, мед, малку бело вино и сенф. Се добива навистина специфичен вкус.

Состојки:

– 60 мл балсамико оцет
– 30 мл бело вино
– 2 лажици мед
– 1 лажица сенф
– 1 гранче рузмарин
– 1 чешне лук, мелено
– 170 грама филе лосос без кожа
– сол и бибер
– 2 лажички маслиново масло
– ситно мелен рузмарин или магдонос, за украс (по избор)

Подготовка:

Оставете го лососот да отстои 10-15 минути на собна температура. Во меѓувреме, во средно тенџере измешајте ги балсамико оцетот, белото вино, медот, сенфот, рузмаринот и лукот. Загрејте ја смесата на средно-силен оган и доведете до вриење, а потоа намалете ја топлината и динстајте додека сосот не се згусне и намали, околу 10-15 минути повремено мешајќи. Тргнете го од оган и сипете низ цедалка во сад отпорен на топлина. Оставете настрана.

Зачинете ги двете страни на лососот со сол и бибер. Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Додадете ги филетите од лосос и пржете додека лососот не порумени, околу 3-4 минути. Внимателно свртете го лососот на спротивната страна и продолжете да динстате уште 2-3 минути додека лососот не се испече.

Сервирајте топло и прелијте ја глазурата од балсамико врз секое филе. По желба украсете со ситно мелен рузмарин или магдонос.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот