Рецепт за лосос глазиран со балсамико оцет и мед: Уникатен вкус и арома
Лососот глазиран со балсамико и мед се прави со додавање рузмарин и лук, кои се исто така важни за аромата и вкусот на овој специјалитет. Глазираниот лосос се маринира со балсамико оцет, мед, малку бело вино и сенф. Се добива навистина специфичен вкус.
Состојки:
– 60 мл балсамико оцет
– 30 мл бело вино
– 2 лажици мед
– 1 лажица сенф
– 1 гранче рузмарин
– 1 чешне лук, мелено
– 170 грама филе лосос без кожа
– сол и бибер
– 2 лажички маслиново масло
– ситно мелен рузмарин или магдонос, за украс (по избор)
Подготовка:
Оставете го лососот да отстои 10-15 минути на собна температура. Во меѓувреме, во средно тенџере измешајте ги балсамико оцетот, белото вино, медот, сенфот, рузмаринот и лукот. Загрејте ја смесата на средно-силен оган и доведете до вриење, а потоа намалете ја топлината и динстајте додека сосот не се згусне и намали, околу 10-15 минути повремено мешајќи. Тргнете го од оган и сипете низ цедалка во сад отпорен на топлина. Оставете настрана.
Зачинете ги двете страни на лососот со сол и бибер. Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Додадете ги филетите од лосос и пржете додека лососот не порумени, околу 3-4 минути. Внимателно свртете го лососот на спротивната страна и продолжете да динстате уште 2-3 минути додека лососот не се испече.
Сервирајте топло и прелијте ја глазурата од балсамико врз секое филе. По желба украсете со ситно мелен рузмарин или магдонос.