Празнична традиција: Зошто Велигден го одбележуваме со јајца?
Впечатлива карактеристика на христијанскиот празник со кој се слави Христовото воскресение се, секако, јајцата, без разлика дали станува збор за вистински јајца или чоколадни јајца, пишува „Национална географија“.
Според христијанското проповедање, во неделата пред Велигден („Света недела“) не треба да се јадат јајца. Па, сите зачувани јајца од тие денови се бојадисуваат на Велики петок и се подаруваат на децата за време на празникот.
Јајцата отсекогаш биле симбол на плодност и обнова. Паганите сметале дека јајцата се симбол на раѓање и регенерација, карактеристични за пролетната сезона и прославата на доаѓањето на пролетта. Раните христијани ја применувале истата симболика и за Христовото воскресение и новиот живот.
Според тоа, традицијата на бојадисување и украсување јајца е древен обичај и ја практикувале источните и западните христијани уште во средниот век. Сепак, потеклото на традицијата сè уште е предмет на дискусија.
Овој обичај Викторијанците го дополниле со картонски јајца, прекриени со сатен, во кои се ставаат подароци.
Првите чоколадни јајца се појавиле во Франција и во Германија во 19 век, но тие биле горчливи на вкус. Како што напредуваа техниките на правење чоколадни слатки, така и велигденските чоколадни јајца стануваа сѐ поубави. Со текот на времето, чоколадните јајца станаа омилена велигденска традиција за сите љубители на чоколадото.
Убедливо најлесниот начин за бојадисување волшебно убави јајца: Сè што ви треба е овој чај