Поп Ацев: За доброто на сите, сегашните базени треба да се одржуваат во континуитет!

пливање зимско првенство
Мора да се изнајде начин постојаните базени да останат во функција низ цела година/Фото: фејсбук/Национална пливачка федерација

Пливањето е една од најдобрите активности со која можете само да му помогнете на своето тело. Можеби еден од најтешките, но и дефинитивно еден од најздравите спортови.

Има многу луѓе кои сакаат да пливаат, професионално или рекреативно, голем е и интересот во Македонија, а во овој момент владее хаос поради неработењето на базените и неможноста да се извршува нормален тренажен процес. Ова е оцена на претседателот на Националната пливачка федерација Горан Стојановски.

Нашиот пливачки маратонец и воедно трикратен шампион на светската серија на ултрамаратони на ФИНА, Евгениј Поп Ацев исто така изразува загриженост околу ситуацијата со базените и вели дека треба да се обезбедат потребните услови за тренирање.

– Секако дека треба континуирано да се одржуваат сегашните базени, и не само тоа, моментално на Македонија ѝ требаат нови базени. Со базените што ги имаме и да работат постојано не се доволно за потребите на два милионска држава. Пливањето е базичен спорт и треба цело население да има можност да плива – ни изјави Поп Ацев.

Тој вели дека бенефитите за децата и за рекреативците се огромни, а моментално има навистина преголема заинтересираност за овој спорт, односно базените се преполни.

– Што се однесува за професионалните спортисти, без постојани добри услови за тренирање едноставно нема никакви шанси да се мерат со пливачи од други земји. Спортот и рекреацијата се многу важни за развојот на младите во општеството, а базените се јадро на тоа.

Колку и да се инвестира, крајната добивка секогаш ќе биде голема. Затоа мора да се изнајде начин постојните базени да останат во функција низ цела година, но и да се зголемат нивните капацитети за доброто на сите нас – се зборовите на Поп Ацев.

Видео на денот