1.1 C
Скопје

Објавен првиот том од Избрани дела на Горјан Петревски

Во издание на „Македонска реч” објавен е првиот том од Избрани дела на Горјан Петревски кој е омилен раскажувач на тинејџерите, но го читаат и возрасните.

Во издание на „Македонска реч” објавен е првиот том од Избрани дела на Горјан Петревски кој е омилен раскажувач на тинејџерите, но го читаат и возрасните.

-Овој проект го опфаќа само романескното творештво и се совпаѓа со седумдесетгодишнината од раѓањето и педесетгодишнината од појавувањето во македонската литература на Горјан Петревски. Во шесте тома ќе најдат место осумнаесет романи кои го одбележаа творештвото на овој автор, а меѓу нив и три нови наслова кои досега не се публикувани. На тој начин се заокружува неговиот богат опус во кој се обработуваат сложени теми од животот, главно, на тинејџерите, но кои ја засегаат и возрасната публика, информираат од Македонска реч.

Првиот том кој излезе од печат кон крајот на минатата е познатата трилогија: „Споменка”, „Спомените за Споменка” и „Сонот со Споменка”, за која во 2006 Горјан Петревски ја доби Наградата „13 Ноември”. Во наредниот временски период постапно ќе се појавуваат и другите романи предвидени во проектот

Прочитајте и...  „ЗАД СТОГОВИТЕ СЕНО”, филмски проект со кој се потврдува грчко- македонската културна размена

Поврзани вести

ВИДЕО: Младата македонска режисерка Ана Алексовска ги освојува филмските фестивали со “Господата од Современа”

Слободен печат

Во Музејот на македонска борба е поставена изложбата Панаѓурите во Османлиска Македонија во XIX и XX век

Слободен печат

„ЗАД СТОГОВИТЕ СЕНО”, филмски проект со кој се потврдува грчко- македонската културна размена

Слободен печат

Професорка прочитала најмногу книги од гевгелиската библиотека

Слободен печат

Онлајн-промоција на првиот „Македонско-унгарски разговорник”

Слободен печат

ВИДЕО | Евтимова: Фуснота.мк е платформа за поголема читаност на македонската поезија

Остави Коментар