Нема шанси – омикронот нема да го прекине снабдувањето со прехранбени производи во Франција

Маркетите Лидл/ Фото EPA-EFE/IAN LANGSDON

Отсуствувањето од работните места, многу помало отколку на почетокот на здравствената криза, засега не предизвикува големо нарушување во секторот на агропрехранбените продукти во Франција и според владата не постои ризик од нарушување на синџирот на снабдување, јави дописникот на МИА.

Според смирувачката порака од владата, постојат „точки на внимание, но нема системска тревога за правилното функционирање на земјоделско-прехранбениот синџир, што е соочен по избувнувањето на епидемијата на коронавирусот, соопштија по состанокот  актерите во агропрехранбената индустријата.

Во оваа фаза нема тревога за снабдувањето со храна за Французите, уверуваат од Министерството за земјоделство.

Во земјоделско-прехранбениот сектор стапката на отсуства е двојно зголемена во последните десет дена.

-Отидовме од пет на 10, дури понекогаш и до 15 отсто, но ова останува далеку под 30 до 40 отсто од пролетта 2020 година, се наведува од министертсвиото, што особено се истакнува како позитивен фактор одржувањето на отворените училишта – тоа што принудува помалку родители да престанат со својата активност.

Во последните денови, наглото зголемување на заразените поврзано со сојот омикрон доведе до зголемен број отсуства од работа, што ги зголеми стравувањата од прекин во синџирот на снабдување во следните недели.

За да го процени функционирањето на снабдувањето со храна, министерот за земјоделство Жулиан Денорманди денеска имаше состанок со актерите во секторот, од земјоделско-прехранбениот до транспорт, кои му пренсоаа смирувачки пораки.

-Во оваа фаза нема системска тревога, велат засегнатите. Владата вели дека внимателно го следи угостителството, што се соочува со поголеми тешкотии во управувањето со нарачките и извозот, со прашањето за железничката и поморската логистика.

Неколку големи светски пристаништа имаат оперативни тешкотии, особено во Кина, додека одредени европски пристаништа се пренатрупани, особено во Бенелукс.

Министерството за транспорт посочи дека повторно ги активирало кризните единици или наменските сили за да го забрзаат информациите за повратни информации од теренот (отсуства, болести, итн.) и да му помогнат на секторот да ги прилагоди своите системи што е можно поблиску (употреба на привремен, тим ротација …).

Ситуацијата се следи и во француските кланици, каде пандемијата направи хаос во 2020 година. Засега, Министерството за земјоделство забележа мал раст на отсуствата од работа, од четири – пет, па до осум отсто, но ништо алармантно.

Извор: МИА

Видео на денот