Над четвртина од вработените во МВР се жени - Слободен печат

Над четвртина од вработените во МВР се жени

Половата структура на Министерството за внатрешни работи покажува дека над четвртина од вработените во оваа институција се жени, меѓутоа по однос на систематизациската застапеност уште постојат извесни разлики, независно што жените заземаат некои од клучните позиции во управувањето со организационата структура во Министерството, истакна денеска вицепремиерот и министер за внатрешни работи Оливер Спасовски на форумот „Родовата перспектива и улогата на жената во реформите на безбедносниот систем”.

Тој истакна дека едно од клучните прашања во развојот на современети европски демократски трендови, меѓу другото е и прашањето околу родовата рамноправност и адеквтаната застапеност на женската популација првенствено како суштински и активен чинител во севкупниот опшетствен развој, вклучително и во сферата на безбедноста.

– Во годините зад нас беа направени низа, пред се нормативни измени и решенија со кои се создадоа фундаменти за решителен и значаен исчекор во оваа област. Со тоа се отвори простор за посилно вклучување на жената во сите институциолнални и други структури, во процесите на креирање политики, на носење на одлуки, во процесите на проценување решавање, така што и статистички меѓутоа и суштински драматично се измени состојбата во полза на вклучувањето на жените како рамноправен актер во сите општествени текови, нагласи Спасовски.

Проректорот на Универзитетот Св.Климент Охридски, проф.д-р Марјан Ѓуровски истакна дека целта на денешниот форум е да подигне свеста за состојбата на жената во безбедноста и одбраната, со акцент на идните конкретни чекори и политики кои ќе се преземат во однос на предизвиците на жените професионалци во безбедносниот систем.

– Треба уште повеќе да се работи на поголема застапеноста на родовите перспективи во јавните политики, вклучително во политиките за национална безбедност и подобрување и унапредување на законската регулатива во насока на надминување на проблемите со кои се соочуваат жените, но и мажите во Република Северна Македонија, не само на своите работни места туку и во секоја сфера каде се забележани појави на дискриминација, потенцираше Ѓуровски.

Тој нагласи дека мора да имаме нулта толеранција за појавите на која било форма на сексизам под чие влијание се губат најквалитетните кадри.

Прочитај повеќе

Демонстрации во Јордан против увозот на гас од Израел (ВИДЕО)

Слободен Печат

Уапсени две лица што се обиделе да продадат 12 милијарди лозинки

Слободен печат

Тактиката на Макрон за „исцрпување“ на демонстрантите дава резултати?

Слободен печат

Се појави нов мистериозен вирус – американските власти ги прегледуваат патниците од Кина на аеродромите

Слободен Печат

Секојдневните потреби го натерале прачовекот добро да го запознае морското дно

Слободен печат

Харадинај оди во Хаг

Слободен Печат

Остави Коментар

10 + two =

Прочитај повеќе

Курти сѐ уште е оптимист дека ќе има договор за формирање влада на Косово

Слободен печат

Бразил: Сменет министерот кој во говор го цитираше Јозеф Гебелс

Слободен печат

Поголема група мигранти од Средна Америка се движат кон САД

Слободен Печат

Ирански генерал доби санкции од САД

Слободен Печат

Ликвидација во Белград: Застрелан маж додека со сопругата го чекал детето пред училиште

Слободен печат

Словенија повлече шест и пол тони унгарско мисиркино месо поради птичји грип

Слободен Печат