Мехмети: Предлог законот за дивоградби е политички договор меѓу Заев и Мицкоски

„Нула толеранција“ за законот за легализација на дивоградби, кој според Нагањим Мехмети од Еко Герила е резултат на политичката зделка меѓу премиерот Зоран Заев и лидерот на македонската опозиција, Христијан Мицкоски. Мехмети во своето гостување во емисијата „200“ рече дека невладините организации побарале од претседателот на државата да не го донесува законот.

„Нулта толеранција, со ова сакаме да ја дадеме пораката како еколошка организација за овој закон,  очигледно тој произлегува од политичката зделка меѓу премиерот и претседателот на македонската опозиција, каде на скандалозен начин, со овој закон се прави флагрантно кршење на Уставот. Од една страна, се крши принципот на владеење на правото, а од друга страна, не се земени предвид влијанијата што ќе ги имаат врз заштитата на животната средина и планирањето на просторот. Ние како организација испративме писмо до претседателот дека треба да го искористи своето уставно право, всушност да биде чувар на Уставот и да стави вето на овој закон“, рече Мехмети.
Видео на денот