Медиумска манифестација која ги брише границите на Западен Балкан (ВИДЕО)

Фото: Screenshot/ YouTube

Веќе 19 години во Белград се собираат медиумски работници од целиот регион, без оглед на наметнатите поделби и политички судири, за заедно, низ фотографии да посведочат за настаните кои ги засегаат животите на населението од Западен Балкан. Ова е приказна за нив.

Конкурсот за најдобра фотографија на годината на Бета трае веќе 17 години и на него редовно учестуваат фоторепортери практично од сите земји од Југоисточна Европа.

Прикажаните фотографии покажуваат дека светот е во турбуленција, вели главниот и одговорен уредник на агенцијата Бета, Драган Јањиќ.

– Се е во движење, се е во некоја промена, нам ни се чини дека не ни е потполно јасно колкава е таа промена и колкави се дострелите, вели Јањиќ.

Ова е единствен регионален конкурс резервиран за медиумска фотографија, па стотина трудови, објавени во изминатите години се своевидна хронологија и впечатливо сведочат за турбулентните политички и општествени случувања.

(Извор: Бета)

Видео на денот