Кој може да одолее на слатки?

слатки
Фото: Profimedia

Тешко кој може да им одолее – потребата за јадење слатко е неизбежен дел од секојдневието, но и една од најтешките да се менаџира и контролира. Дали знаете што се влијае на потребата за слатки и како таа може да се намали?

Колкумина од вас легнуваат со мобилен телефон? Некои дури и се будат за да одговорат навремено на известувања. Не е тајна дека сме робови на нашите екрани – сепак, некои од нас не би го признале тоа.

Според истражувањето спроведено врз стаорци, иницирано од Друштвото за проучување на ингестивно однесување, сината светлина што ја емитуваат телефоните е директно поврзана со желбата за слатки. Ова ви отежнува да одолеете на вратата на фрижидерот и на „слатките кутии“.

Имено, стаорците кои биле изложени на сина светлина имале зголемена потреба за слатки следниот ден, а забележана е и намалена толеранција кон гликоза, поради ненадејни скокови на шеќерот во крвта – што е знак за дијабетес.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ksenya (@ksenya_peri)

Вклучено во сето ова е како зрачењето на екранот влијае на квалитетот на спиењето. Лишен од сон, кој се јавува поради гледање на телефонот пред спиење, докажано е дека влијае на производството на грелин – хормон кој го регулира чувството на глад, како и намалување на лептин, кој го контролира чувството на ситост. Ова значи дека ќе ви биде потешко да се чувствувате сити, без разлика колку слатко веќе сте јаделе.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephy (@theanxious.baker)

Прилагодете го ефектот на сината светлина, барем пред спиење. Оставете го телефонот во друга просторија. „Будни сте“, е порака на која можете да одговорите наутро веднаш штом ќе се разбудите.

Еве уште неколку трикови како да ја намалите потребата за слатки:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adrianna Zdziarska (@adriannaz)

Редовни оброци

Ако јадете редовни оброци во текот на денот, кои имаат балансирана хранлива дистрибуција на протеини, квалитетни јаглени хидрати и здрави масти, ќе ви биде полесно да ја контролирате ситоста и да спречите ненадејни промени во нивото на шеќер во крвта.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aveen Bannon RD (@aveenbannon)

 

Квалитетни закуски

Магнезиумот содржан во ореви и темно чоколадо ја зголемува чувствителноста на клетките кон инсулин, што до максимум ќе ја зголеми количината на шеќер што телото го метаболизира и ќе спречи ненадејни осцилации.

Додадете зачини, како цимет, во вашата храна и закуски. Истражувањата ја покажаа нивната моќ да го регулираат нивото на шеќер во крвта. Во тоа име, истурете полна лажица во утринската каша.

 

Движете се

Регулирајте го стресот со редовно вежбање. Не само што ќе ја намалите вознемиреноста, туку и ќе ја зголемите количината на енергија – што е водечкиот фактор што ги тера луѓето да посегнуваат по слатки.

Видео на денот