Јапонски палачинки

СОСТОЈКИ:
– 150 г брашно
– ½ лажичка прашок за печиво
– 2 лажици шеќер во прав
– 2 јајца
– 1 лажица масло
– 180 мл млеко
– малку екстракт од ванила

ЗА ДЕКОРЦИЈА:
– јаворов сируп
– шеќер во прав
– сладолед
– ситно овошје

ПОДГОТОВКА:
Просејте го брашното и прашокот за печиво во сад и додајте го шеќерот. Во средна направете дупка, додајте ги јајцата и маслото. Замешајте со маталка, додајте ја ванилата и мешајте да се соединат состојките. Тестото најдобро е веднаш да го користите. Во тава на тивко ставете два метални калапа, попрскајте со масло на тавата и внатрешноста на калапите. Во калапите ставете од смесата до ¾ од калапот. Поклопете ја тавата со капак и печете ги на тивко 10 минути. Потоа полека превртете ги заедно со калапот и печете ги уште 1-2 минути од другата страна. Пред служење посипете ги со шеќер во прав, сервирајте ги по желба со некој од избраните додатоци.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот