Извадете го стресот од домот со овие совети: Работи и навики кои се скриен извор на негативна енергија

Instagram
Фото: Инстаграм

Во последно време, многу луѓе работат од дома и многу луѓе поминуваат многу време во меѓу „четири ѕида“, и не е изненадувачки што повеќе внимание посветуваат на разни детали. Како што би очекувале, постои врска помеѓу опкружувањето во кое поминувате време и вашето целокупно ментално здравје, а тоа го потврдија психотерапевтите.

Тие велат дека е природно да се биде нервозен и под стрес од време на време, но тоа не значи дека не можеме да влијаеме на тоа, особено кога станува збор за елементите на нашиот дом. На што точно треба да обрнете внимание, пишува магазинот City Magazin .

Нема доволно светлина

Мотивацијата е помала во простории што не се добро осветлени, а луѓето имаат потреба од природна светлина. Покрај тоа, целокупната атмосфера во просторијата може да се прилагоди со помош на ламби, паметни сијалици и други видови осветлување. Не е добро да имате премногу вештачка светлина, бидејќи тоа може да доведе до депресија и нарушен квалитет на сон, па затоа е важно да се најде рамнотежа. Но, никогаш не смеете да живеете во целосно темни простории од ден на ден, каде што единственото осветлување е екранотот од компјутерот или мобилениот телефон.

Пренатрупаност

Премалку простор за поминување низ различните простории во домот може да предизвика нервоза, затоа што тогаш треба да бидете претпазливи на секој чекор за да избегнете судир со мебел или некој друг елемент од домаќинството. Повеќе отворени простори и повеќе места носат поголема слобода, исто како и поприродната светлина. Вашиот дом можеби не е украсен со огромни квадратни снимки, но треба мудро да го користите просторот што ви е достапен и да не создавате толпа од различни работи.

Работете и одморете се во истиот простор

Овде, клучниот збор е користење на просторот, но проблемот повторно може да се избегне. Работата од дома значи дека работниот простор и просторот за одмор се под ист покрив, но тоа не значи дека треба да го поминувате целото време на исто место. Тоа е, треба да станете од работниот стол на крајот од работното време и да ја смените, ако не просторијата, тогаш барем површината на таа една просторија. Најдоброто решение е да прошетате и со тоа да ја „воздушите“ главата.


Стари работи

Не секој има нови работи и нов мебел, но нешто што е многу застарено и видливо истрошено може да има негативно влијание врз нашата психа. Не дека мебелот треба постојано да се менува, но со старите работи можеби нема да се чувствувате опуштено како со малку понова, почиста. Домот треба да се исчисти, можете да ја освежите околината дури и со мал детаљ, како што е ламба или погон, додека пак некој мебел може да се обложи повторно за да не мора да купувате комплетно нови комплети.

Видео на денот