Излезе „Културен печат“ број 108 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 108, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ (4-5.12.2021), во својот стандарден формат на осум страници го отвораме со фотографии од јубилејната изложба „75 години ДЛУМ“, а меѓу содржините од областа на уметноста и културните настани има:

– интервју со писателката Калина Малеска: Скопје го доживувам најмногу преку луѓето

– разговор со фотографката Маја Аргакијева: Секогаш ме фасцинира емоцијата на изведувачите

– јубилејната изложба „75 години ДЛУМ“ е отворена во Чифте амам и Мала станица

– средба со Енсар Бербер, претседател на фондацијата „Мерсад Бербер“

– „Таксират фестивал“ организираше ПИН конференција со врвни професионалци од музичката индустрија

– ликовната уметница Марија Павловска доби меѓународна награда за придонес во ширењето на хоризонтите

– европскиот уметник Артур Жмијевски со самостојната изложба „Демократии / Реализам“ е претставен во МСУ

– Танц фест Скопје ќе ја заврши сезоната за 2021 година со настап на „Скапино балет“ од Ротердам и Скопје танцовиот театар

– фотографии на Кирил Штрков се поставени на изложба во „Рудиќ Галерија“

– „Артконект“ ја објави збирката раскази „Начин на љубење“ од Валтер Уго Мае

– издавачката куќа „Или-Или“ ја објави книгата „Моите ноќни возови“ од францускиот писател Ерик Фај

– во издание на „Готен“ објавена е збирката раскази „Два света“ од словенечката писателка Сузана Тратник

– авторот Владимир Лукаш ја промовираше својата нова сликовница „Ши, ѕифри, копчи“ со илустрации на Наталија Лукомска.

Видео на денот