Грам шафран е 10 евра, а 100 грама гоџи бобинки чинат 20 евра

Фото: Pexels/Necip Duman

Експертите велат дека од мали површини може да се направи голем профит. Минимумот за добивање државни субвенции е 50 ари земјиште, а таа површина е повеќе од доволна за сите членови на домаќинството да заработат повеќе од просечната плата, пишува РТС. Земјоделството е фабрика за храна и пари, но за оние кои одгледуваат култури кои имаат добра цена, и неколку жетви годишно, применуваат наука и го следат пазарот, наведува РТС.

„Една од идеите е одгледување на црвено злато, најскапиот зачин во светот, шафран, кој најмногу се произведува во Иран, но неговото производство се покажа успешно и во Србија. Еден грам од овој зачин кај нас чини 10 евра, а во странство од 20 до 30“, вели проф. д-р Тања Бранков од Земјоделскиот факултет во Нови Сад. Според неа, добро е да се одгледуваат и гоџи бобинки кои не се особено напорни, а 100 грама чини дури 20 евра.

Проф. Д-р Зоран Кесеровиќ од Земјоделскиот факултет во Нови Сад вели дека и јагодите стигнуваат брзо, а инвестициите зависат од тоа дали се банки или кревети – од 12.000 до 18.000 евра. Здравата храна и природната средина се сè поретки и се поскапи производи во 21 век, што бара паметно, а не многу.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот