Грам шафран е 10 евра, а 100 грама гоџи бобинки чинат 20 евра
Експертите велат дека од мали површини може да се направи голем профит. Минимумот за добивање државни субвенции е 50 ари земјиште, а таа површина е повеќе од доволна за сите членови на домаќинството да заработат повеќе од просечната плата, пишува РТС. Земјоделството е фабрика за храна и пари, но за оние кои одгледуваат култури кои имаат добра цена, и неколку жетви годишно, применуваат наука и го следат пазарот, наведува РТС.
„Една од идеите е одгледување на црвено злато, најскапиот зачин во светот, шафран, кој најмногу се произведува во Иран, но неговото производство се покажа успешно и во Србија. Еден грам од овој зачин кај нас чини 10 евра, а во странство од 20 до 30“, вели проф. д-р Тања Бранков од Земјоделскиот факултет во Нови Сад. Според неа, добро е да се одгледуваат и гоџи бобинки кои не се особено напорни, а 100 грама чини дури 20 евра.
Проф. Д-р Зоран Кесеровиќ од Земјоделскиот факултет во Нови Сад вели дека и јагодите стигнуваат брзо, а инвестициите зависат од тоа дали се банки или кревети – од 12.000 до 18.000 евра. Здравата храна и природната средина се сè поретки и се поскапи производи во 21 век, што бара паметно, а не многу.