ФОТО | Зрнце по зрнце до совршенство: Софија Лепојевиќ создава ремек дела со монистра

фото: приватна архива

Веќе 12 години велешанката Софија изработува уникатен накит од монистра. Нејзините изработки се нејзиното секојдневие, ја изразуваат нејзината креативност и нејзината уникатност.

– Започнав оддамна и многу случајно, во рацете ми дојде едно списание ,, Практика ” во кое беше објаснета француската техника на нижење на монистра. Тоа е нижење на жица и од неа обликување цветови или други форми. Тоа беше почетокот, а немав ни јадички за обетки, немав ни копчиња, сето тоа го измислував и правев јас, се додека да најдам каде се продаваат сите други потребни материјали. Се пронајдов во ова бидејќи мојата креативност доаѓаше до израз. Можев да направам се што ќе замислев, се што ќе видев, па дури и што ќе ми речат да им направам – ни раскажува госпоѓа Лепојевиќ.

фото: приватна архива

Традиционалното, исткаено и нанижано во модерно парче накит. Љубовта кон својата земја, историјата и културата на Македонија и македонскиот фолклор се главната инспирација за госпоѓа Софија. Затоа таа ја создала својата колекција ,, Везилка “.

фото: приватна архива

– Го сакам традиционалното, ги имам сочувано носиите од мојата баба, кои потекнуваат од Егејска Македонија, носиите од свекрва ми, тие се мој показател од каде потекнувам и каде одам. Од таму ја црпам инспирацијата. Ако гледам пеперутка, ја гледам македонската пеперутка. Дури и сама си ги направив разбоите за ткаење на монистрата. 

Целиот текст и фотографиите проследете ги ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

 

 

Видео на денот