ФОТО | Цветни убавини и шизички украси на Драгица Стевковска: Цвеќето возвраќа со многу убавина и љубов на одгледувачот!

фото: приватна архива

Денес разговараме со Драгица Стевковска, која сакала да биде лекар, но учела економија, потоа психологија и на крај завршила како водителка на радио и тв емисии, од нејзината 18 годишна возраст па до сега…

ТАА ДВОРОТ СИ ГО УРЕДУВА СО ПОДДРШКА НА НЕЈЗИНИОТ СОПРУГ БИДЕЈЌИ КАКО ШТО НИ ВЕЛИ:  СИТНИЧАРКА Е.

„ПОВЕЌЕТО РАБОТИ ВО ДВОРОТ СЕ МОИ, ОД ЦВЕЌЕТО ДО УКРАСИТЕ“.

фото: приватна архива

Колкав е дворот?

– Бидејќи многу ги сакам цвеќињата, давам сè од себе да виреат сите засадени цвеќиња, но со петуниите имам мака. Најмногу не ги бидува (се смее Драгица, н.з). Во шега кога зборувам за дворчето, кажувам дека ми е потребен цел еден камион цвеќе зашто просторот е навистина голем.

Колку време дневно бара посветеност оваа убавина?

– Цвеќето бара многу време и многу нега. Со редовно полевање најмалку 2 часа наутро и 2 до 3 часа попладне или приквечер.

Кое ви е омилено цвеќе?

– Сите (одговара на смеа Драгица, н.з). Јас се нарекувам „Cvekeman“, бидејќи ги сакам сите цвеќиња, но најмногу црвените и ползечки сардели и оние кои ги нарекуваме селски сардели. Љубовта за нив ми ја внесе мајка ми, а и моите посети по манастирите каде се волшебно убави.

фото: приватна архива
фото: приватна архива

Како се грижите за растенијата во текот на зимата?

– Е зимата е проблем за мене и за таквите како мене. Тешко е да се соберат многубројните саксии. Се обидувам да прифатам сечиј совет. Оние кои не мрзнат ги засолнувам колку да не бидат директно изложени на невреме. Тие со компирчиња ги чистам од земја, ги виткам во хартија и ги чувам во подрум, другите во светларник на топло.

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк 

Видео на денот