Дали точно ги броите калориите кои ги внесувате? Сега постои подобар начин
Калориите се еден од клучните репери за справување со тежината, без разлика дали се обидувате да ослабете или да добиете мускулна маса, според многу нутриционисти. Но начинот на кој сме навикнати да ги броиме калориите не е точен и нè пренасочува од постигнување на нашата зацртана цел.
Нутритивните табели кои сега можеме да ги забележиме на етикетите на секој продукт реално не се многу од помош бидејќи не ги земаат предвид важните фактори како метаболизам и апетит. Ние јадеме храна, не калории. Калориите се корисни ако се обидувате да ја намалите големината на порцијата, но да се споредуваат калории помеѓу различни типови на храна не е логичен начин.
View this post on Instagram
Ако се обидувате да ја менаџирате вашата тежина, протеинот и влакната се поважни елементи отколку калориите сами за себе. Доколку внимавате и на нив, ќе добиете 10-15% поточна пресметка.
Калоријата е калорија, но контекстот е важен
Калориите дефинитивно остануваат основна мерка, и законот на физиката важи дека за да се изгуби тежина треба да се согори повеќе одошто сте изеле. Но, додека калориите укажуваат на тоа колку енергија внесувате, тие не укажуваат на дејството на составот на храната врз организмот или дали ќе се чувствувате сити.
View this post on Instagram
Недостатокот на чувство на ситост ќе направи повторно да посегнете пок фрижидерот по 30 минути, но протеинот и влакната можат да направат да се чувствувате сити подолго. Освен тоа, ним им е потребна повеќе енергија за да се разложат при процесот на дигестија, што дополнително не влегува во вообичаените калкулации.
Уште еден важен, иако индиректен, елемент во игра е можностите за набавка на здрави состојки, време за пазарување, како и пристапч до добра и квалитетна храна – создавање на притисокот на броење на калории кога не се земаат предвит факторите на околината не води кон позитивно чуваство и исход.
View this post on Instagram
Поточен начин на броење калории
Иако сега се појавува на позадината на продуктите, табелата со количина која продуктот ја содржи од трите хранливи групи не е доволна информација и чиста слика за колку таа храна е здрава.
Начелно, во пребројувањето на калориите традиционално им се задаво по 4 калории во грам и на јаглехидратите, и на протеините, додека се додаваат 9 калории по грам на сите масти.
View this post on Instagram
Еден од начините како подобро да ги преброите калориите е следниот:
- 3.8 калории во грам шеќер
- 3.6 калории во грам комплексни јаглехидрати (вклучувајќи скроб)
- 3.2 калории во грам протеин
View this post on Instagram
Овие вредности треба да се помножат со количината на макронутритиентите и со тоа ќе се добие поточен број.
Иако ваквата равенка одзема повеќе време, доколку се примени би добиле разлика од 10-15% во вкупната количина на калории, од 200-300 калории во ден, и повеќе од 1000 калории во текот на неделата за една личност која просечно се исхранува. А тоа навистина прави разлика кога знаеме дека неколку дополнителни калории на ден знаат да направат голема разлика.
View this post on Instagram