3.9 C
Скопје

Жените се повеќе подложни на негативни ефекти од пандемијата

Една од три жени смета дека ќе се соочи со тешкотии во покривање на основните трошоци поврзани со секојдневна егзистенција.

Според извештајот изготвен од „УН Вомен“ (UN Women) во Северна Македонија со цел да се процени влијанието на пандемијата предизвикана од ковид-19 врз главните предизвици со кои се соочуваат жените и мажите и да се испита како оваа нова ситуација се одразува врз социоекономската состојба и егзистенција на жените и мажите, наодите посочуваат дека жените се повеќе подложни на негативни ефекти од пандемијата, особено кога станува збор за покривање на основните трошоци за живот.

Една од три жени смета дека ќе се соочи со тешкотии во покривање на основните трошоци поврзани со секојдневна егзистенција како што е храната и најосновните хигиенски производи, и една од три жени смета дека ќе ѝ биде тешко да го покрие плаќањето на киријата и сметките за комунални услуги. Дополнително, повеќе жени споредено со мажи сметаат дека доколку продолжи кризата и рестриктивните мерки тие ќе мора да побараат помош од роднини или пријатели. Жените од руралните средини се најранлива категорија меѓу испитаниците во однос на нивната финансиска состојба. Споредбата со жените во урбаната средина покажува дека руралните жени би се соочиле со повеќе тешкотии во плаќање на основните трошоци за храна и хигиенски производи, како и во пристапот до здравствени услуги.

Прочитајте и...  Како парот кој водел љубов во соседната соба го инспирирал Леонард Коен да стане музичар

Исто така, наодите покажуваат дека жените од рурална средина многу повеќе би се соочиле со потребата да побараат помош од роднини/пријатели или да земат кредит. Дополнително, постојат родови разлики и помеѓу испитаниците од рурална средина каде што повторно жените се многу поранливи споредено со мажите.

Поврзани вести

ФОТО|Јелена Карлеуша и Наташа Беквалац приредија вистинска новогодишна бајка! Погледнете ја зимската магија во домот на пејачките

Ивана Стамевска

ВИДЕО кое ги мобилизираше добрите луѓе: Учениците Мите и Катерина од село Стрновац ќе добијат компјутери за настава

Слободен печат

ФОТО| Таа не носи памучни пижами: Погледнете што облекува згодната Георгина пред спиење!

Слободен печат

Српскиот актер Ненад Јездиќ итно хоспитализиран поради пневмонија!

Слободен Печат

Опасностите и стапиците на градењето мултирасни демократии

Гидеон Рачман/Financial Times

Јованка Орлеанка: Небесните гласови ја воделе низ битките, а ја однеле и на клада, умрела како маченичка за да стане светица

Слободен Печат

Остави Коментар