Во Стразбур: Прва награда за „Егзит“ на Боро Рудиќ

Македонскиот фотограф Боро Рудиќ jа освои првата награда во делот за издаваштво за неговата фотомонографија „Егзит“ (Exit) на овогодишниот фотоекспо-фестивал „Рандеву имаж“ во Стразбур, Франција. Фотографиите во книгата „Егзит“ се поделени во четири целини: Влез (во град), Пораки (на градот), Излез и Финиш. Преку нив авторот го искажува својот став кон животот во современите градови, кој води кон отуѓување и укажува на потребата да се излезе од нив, во потрага по нешто подобро, што треба сами или, пак можеби, сите заедно да го откриеме.

– Иако „Егзит“ е приказна за градот, пред сè, се однесува на животот и порачува дека не треба да се плашиме од промени, дека секогаш постои подобра алтернатива што треба само да ја побараме – вели Боро Рудиќ.

Фестивалот се одржал од 24 до 26 јануари во Конгресната палата во Стразбур, каде биле прикажани околу 800 фотографии и 44 фотокниги, кои влегле во финалната конкуренција. На фестивалот биле прикажани само делата што поминале низ ригорозната селекција на арт-директорот Вероник де Вигери.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 17, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 8-9 февруари 2020)

Прочитај повеќе

ИНТЕРВЈУ со Зоран Кардула: Разумот и солидарноста мора да победат

Тони Димков

Нов независен театар: „Златен Елец“ како можност за невработените актери

Тони Димков

Нова книга: „Маркации на новиот театар“ од Тодор Кузманов

Тони Димков

Драги Неделчевски: Фотограф што „краде“ слики од светот што го окружува

Тони Димков

Во Словенија: Големо признание за Лидија Димковска

Тони Димков

Пишувачки предизвик на „Три“: Карантински приказни – Антологија на изолацијата

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

ДОНАЦИЈА на „Арс ламина“: Книги за библиотеката во „СОС Детско село“

Тони Димков

Пораки по повод Светскиот ден на театарот

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 24 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

ЖИВОТ и работа во Њујорк: Зрела, уникатна и силна личност

Тони Димков

НОВ албум: „Хјубрис“ од Крсте Роџевски

Тони Димков

ИЗЛОЖБА во Финска: „Личен објект“ од Јане Чаловски поставена во Хелсинки

Тони Димков