4 C
Скопје

Tag : монографија

Културен печат

Македонски музички архив: Излезе првиот том на „Македонски рок времеплов“

Тони Димков
Монографијата „Македонски рок времеплов“ од Тошо Филиповски, капитална книга со енциклопедиски карактер, која содржи 1.500+ датуми што ја детерминираат македонската музика, беше промовирана на 16...
Вести Култура Слајдер

ВИДЕО | Филиповски: Монографијата „Македонски рок-времеплов“ е документ за македонскиот рокенрол

Слободен печат
Деновиве беше промовирана монографијата „Македонски рок-времеплов“ на Тошо Филиповски, музички новинар и неуморен хроничар на сѐ што е поврзано со македонската рокенрол музика. „Оваа монографија,...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 69 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 69, во печатеното издание на „Слободен печат“ (20-21.02.2021), го отвораме со фотографии од изложбата „Остен Биенале на цртеж – Скопје 2020“, поставена...
Културен печат

Излезе монографија по повод 70 години постоење на Институтот за фолклор „Марко Цепенков“

Тони Димков
Институтот за фолклор „Марко Цепенков“ – Скопје по повод 70-годишниот јубилеј од основањето објави обемна монографија, чии уредници се д-р Зоранчо Малинов и д-р Катерина...
Културен печат

Монографија „Сликање со светлина“ на Цветан Гавровски

Тони Димков
Монографијата „Сликање со светлина“ на Цветан Гавровски на 370 страници содржи приближно 200 репродукции на фотографии во два циклуси, црно-бели и колор фотографии проследени со...
Култура

Промовиран е проект што ја афирмира современата културна вредност

Слободен печат
Промоцијата на проектот „Експериментално издание на публикација – монографија“, проследен со изложба на Дејан Иванов-Маргуш, во организација на „Три Де дизајн медија“ се одржа на...
Културен печат

Монографија: Развојот на ИФФК „Браќа Манаки“ е прикажан во хронолошки рамки

Тони Димков
Фестивалот „Браќа Манаки“, кој тематски е определен и фокусиран на филмската фотографија и на работата на кинематограферите, доби обемна и богата монографија, која го следи...
Културен печат

Промоција на монографско дело: Хроника на најзначајниот период на македонскиот фолклор

Тони Димков
Дирекцијата за култура и уметност – Скопје во рамките на програмата на „Скопско лето“ на 16 јули во Музејот на македонската борба го промовираше монографското...
Културен печат

Кинотека: Монографијата „Манчевски“ е достапна онлајн

Тони Димков
Монографијата „Манчевски“ во издание на „Арс ламина – публикации“ е достапна преку интернет-страницата на Кинотека. Заинтересираните ќе можат бесплатно да го симнат ексклузивното издание за...
Културен печат

Кинотека: Монографијата „Манаки“ е достапна онлајн

Тони Димков
Националната кинотека на својата веб-страница продолжи да „прикачува“ дел од своите изданија, со што тие се достапни за пошироката јавност, за кинотечната публика и за...