Во Македонија нема да има анални тестови за ковид-19

Фото: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Во Македонија засега нема да се користат анални тестови за детекција на коронавирусот како што тоа се прави во Кина. Од Министерството за здравство за „Слободен печат“ велат дека нашата земја ги следи препораките на Светската здравствена организација што значи дека се користат само ПЦР тестовите и брзите тестови за детекција на САРС-КоВ- 2.

Во меѓувреме, инванзивната техника со вметнување на брис во анусот на пациентот во Кина предизвикува шок и негодување кај 80 проценти од анкетираното население, кое се жали дека му е нарушено достоинството.

Иако Кина не се откажува од брисевите за детекција на коронавируст од носот и грлото, сепак воведе и ректални брисови за детекција на коронавирусот кај луѓе со висок ризик и оние кои се во карантин.

Досега на овој метод на потврдување на ковид-19 изложени биле и 1000 деца и наставници за кои имало сомнение дека биле изложени на вирусот. Сепак, употребата на овие брисови е ограничена зашто е инванзивна и исклучително непријатна.

Видео на денот