ВИСТИНСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Малиџано, познато и како зелен ајвар (РЕЦЕПТ) – Слободен печат
ЕспресоХрана

ВИСТИНСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Малиџано, познато и како зелен ајвар (РЕЦЕПТ)

Подготовката на оригинално малиџано се прави исклучиво се зелени ајварски пиперки.

Малиџаното е уште една зимница со долга традиција на подготовка во Македонија.

Иако малкумина знаат, подготовката на оригинално малиџано се прави исклучиво се зелени ајварски пиперки.

Потребни состојки:

12 кг зелени пиперки
10 кг црн патлиџан
2 литри масло за јадење
150 гр шеќер
130 мл вински оцет
3 лажици сенф
2 лажици сол
1 лажица шеќер

Подготовка:

Најпрвин убаво измијте ги и испечете ги модрите патлиџани и пиперките.
Откако ќе завршите со нивното печење, започнете со лупењето а потоа убаво измелете ги со машинка за мелење на месо.

Добиената смеса, истурете ја да се пржи во поголемо тенџере во кое претходно сте загреале мешавина од масло, оцет, сол и шеќер.
Пржете околу 3 часа а пред малиџаното да биде готово, додадете му го сенфот.

Најверојатно од оваа количина на пиперки и модри патлиџани ќе добиете околу 10 тегли.
Врелото малиџано се собира во врели тегли, кои се виткаат со крпи за постепено да се изладат и да се вакумираат за да можат се разбира да бидат квалитетни за јадење во текот на зимскиот период.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close