ВИДЕО | Извештај од Казахстан: Овде е хорор, градовите се уништени, улиците празни

Немири Казахстан/ Фото BBC Screenshot

Репортер на Би-Би-Си од Казахстан известуваше за моменталната ситуација во градот Алмати, центарот на насилните протести против владата.

Тој наведува дека најголемиот град во Казахстан изгледа како сцена од филм за апокалипса. Додека се возел низ градот во петокот рано наутро, тој сè уште чувствувал мирис на запалените возила во воздухот. Тој пишува дека околу него имало малку минувачи бидејќи луѓето се плашат да излезат на улица.

Армијата и полицијата ги блокираа клучните локации во градот. Кога им се приближил на војниците на главниот плоштад, тие викале кон него и неговите колеги и испукале предупредувачки истрели во воздух.

Плоштадот проголтал чад од гранати

Абдуџалил Абдурасулов ​​вели дека со години доаѓа во Алмати и дека улиците на овој град се преполни со зафатени граѓани, зеленило и места кои нудат храна и пијалок. Сега продавниците и банките се ограбени или уништени.

Огромен дел од штетите има во реонот на главниот плоштад, каде започнаа масовните протести. Нападнати се околните згради во кои се наоѓаат медиумите, а опожарена е и канцеларијата на градоначалникот. Новинарот пишува дека на плоштадот било многу темно бидејќи плоштадот го проголтал црниот чад.

Абдурасулов ​​рече дека вчера не видел знаци на протести, но сепак можел да слуша пукотници и експлозии. Кога првпат пристигнал во градот, мислел дека е обвиен со магла, но подоцна сфатил дека најверојатно станува збор за чад од гранати.

Screenshot BBC

„Да употребеа сила на почетокот, немаше да се случат овие немири.

Неколку жители со кои разговараше Би-Би-Си рекоа дека се шокирани и револтирани. На некои им беше мило што во градот пристигнаа воени сили од Русија и другите соседни земји и се надеваат дека сега ситуацијата конечно ќе се смири. Една жена изјавила дека властите требало да бидат построги од самиот почеток.

„Да употребеа сила на почетокот, овие немири немаше да се случат. Можеби се загрижени дека ќе бидат критикувани за употреба на оружје, но сега гледате до што доведе таквиот став“, рече таа.

Но, и некои граѓани ги разбираат демонстрантите. Многу демонстранти доаѓаат од руралните области, каде платите се ниски, а животот е тежок.

„Ги разбирам барањата на демонстрантите. Гледаме дека нашите плати не растат и дека е тешко за повеќето жители. Но, ова сега се претвори во грабеж и хулиганство, обичните луѓе сега страдаат. Тоа мора да престане“, рече 22-годишниот готвач.

Screenshot BBC
Видео на денот