ВИДЕО | Архитект Павловска: Насилие од капиталот, со еден вулгарен профит, не е пат за квалитетно урбанистичко решение

Даница Павловска, архитект, урбан планер
Даница Павловска, архитект, урбан планер / Утрински брифинг

Даница Павловска, архитект, урбан планер и коментатор на урбаното живеење во понеделникот испрати отворено писмо до градоначалничката на Град Скопје, во кое ја информира дека не функционира партиципативното тело иако формално постои, како и за значењето на ова тело.

-На почеток од мандатот секој политичар треба да има визија. Моето обраќање има добронамерна нота, станува збор за сознанија кои можат да ѝ користат. Ние го живееме ова време со својата нормалност која тоа не е. Партиципативното тело кое е предвидено на локалнот ниво треба да учествува во донесување на одлуки, но не како императив. Тоа тело постои, но функционира формално, а треба да биде многу важно за сите раководители во локалната самоуправа. Транспарентноста и инклузивноста се подразбира. Јас сум член на партиципативно тело на општина Центар и сакам да направиме влијание на управата и на општината и на град Скопје, вели Павловска за Утрински брифинг.

-ГУП-от е многу битен, се однесува на благосостојбата на жителите на градот. Тј истекува во 022 година и треба да се започне со суштинска работа. За тоа ни требаат податоци од пописот и нови сознанија, како што се климатски промени и енергетска ефикасност. ГУП-от секако доцни, па во таа смисла е и моето обраќање, да се направи нешто подобро, појаснува таа.

-На градоначалничката ѝ сугерирам, таа самата да одлучи кој би бил некој вид градски архитект како тело, предлага Павловска.

Холидеј Ин, зошто е проблем?

-Ова е атак на планерскиот систем и планот нема легитимитет. Начинот на живеење е нешто друго, планерот треба да се прилагоди на потребите. Ако ДУП-от не е во ред, ако нема сообраќајно решение имаме проблем. Сите параметри на ГУП-от се пробиени, двојно па и повеќе, и во однос на стапка на населеност и на стапка на изграденост. Сѐ што е донесено може да се менува, но по законска процедура, вели Павловска.

Каков е компромисот меѓу инвеститорите на една централна градска локација која е неискористена со години?

-Патеката до квалитетно решение не е насилие од капиталот, со еден вулгарен профит преку игнорирање процедури и игнорирање на јавниот интерес. Граѓаните никој не ги прашува. Јас предложив и предлагам референдум. Нека знаат граѓаните што им се нуди и нека одлучат, вели Даница Павловска, архитект, урбан планер и коментатор на урбаното живеење.

Проследете го целиот разговор во видеото

Видео на денот