Tag : уметност

Жена Магазин Магазин слајдер

Уметноста на Вера Шимунија: Везени пејсажи на мало парче ткаенина

Слободен Печат
Вера Шимунија е уметница која не се плаши да експериментира и која ја носи уметноста на едно ново ниво. Тоа покажува дека уметноста може да...
Култура

Промовиран е проект што ја афирмира современата културна вредност

Слободен печат
Промоцијата на проектот „Експериментално издание на публикација – монографија“, проследен со изложба на Дејан Иванов-Маргуш, во организација на „Три Де дизајн медија“ се одржа на...
Забава Магазин Магазин слајдер

Погледнете ги неверојатните уметнички дела на ова талентирано момче! (ВИДЕО)

Слободен Печат
Чен Шаојун, 34-годишен професор по уметност, создава вистински чуда. Во своето студио, Чен користи платно и пиштол за клинци! Понекогаш му требаат од 10 до...
Живот Магазин Магазин слајдер

Бенкси на слика од Моне доцртал количка од супермаркет па ја продал за скоро 10 милиони долари

Слободен Печат
Бенкси го рекреираше делото на импресионистот Клод Моне – „Јапонски мост“ во која додаде превртена количка од супермаркет и сообраќаен знак за заштита. Делото кое...
Забава Магазин Магазин слајдер

Делови од телото кои никогаш не треба да ги тетовирате – и зошто!

Слободен Печат
Колку и да сте љубител на тату уметноста и тетоважите, подобро е да оставите некои делови од телото „недопрени“. Тетовирањето е тренд чија популарност не...
Културен печат

Списание за литература, култура и уметност: „Современост“ со нов дизајн

Тони Димков
Неодамна излезе број 01/2020 на списанието за литература, култура и уметност „Современост“, кое како директен наследник на списанието „Нов ден“, објавено во 1945 година, може...
Културен печат

АКТО 2020: Солидарност и антифашизам во центарот на Прилеп

Тони Димков
Јубилејното издание на фестивалот за современи уметности „Акто“ продолжи со изработка на мурал на фасадата на хотелот „Скопје“, спроти Меморијалниот музеј „11 Октомври 1941“ во...
Културен печат

Биенале за современи уметности: Тројна програма на „Словокулт – литерАРТура“

Тони Димков
Биеналето за современи уметности „Словокулт – литерАРТура“ годинава се одржува во Гевгелија на 4 септември, во Скопје на 7 септември и во Берлин од 12...
Културен печат

Независна култура: Мултимедијален концепт на „Бош фестивал“

Тони Димков
Фестивалот на современа независна уметност „Бош фестивал“ годинава бележи 12 години опстојување на независната културна сцена. Новото издание се одржува на 4 и 5 септември...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 47 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 47, во печатеното издание на „Слободен печат“ (5-6.9.2020), го отвораме со поглед кон јубилејното издание на „Здраво млади“ и со најмладата добитничка...