• СЗО

СЗО предупредува: Правилното лекување на висок крвен притисок може да спречи 76 милиони смртни случаи

Опасните ефекти од високиот крвен притисок се нагласени во новиот извештај на Светската здравствена организација (СЗО), кој ја идентификува состојбата како еден од водечките фактори на ризик за смрт и инвалидитет во светот и посочува дека со соодветен третман, 76 милиони смртни случаи би можело да бидaт спречени на глобално ниво до 2050 година. Првиот …

СЗО предупредува: Правилното лекување на висок крвен притисок може да спречи 76 милиони смртни случаи Read More »