Tag : свети никола

Забава Магазин

Како Свети Никола станал Дедо Мраз?

Слободен печат
Ликот на Свети Никола, познат по долгиот црвен капут и белата брада, кој во христијанската култура се смета за човек кој разнесува подароци на санка...
Ви Препорачуваме Забава Магазин

Тито не го сакал Свети Никола зашто го потсетувал на Дедо Мраз!

Слободен печат
Познато е дека празниците секогаш ги легитимираат властите и тие постојат да го слават она што е на власт, па и Новата година и другите...
Вести Македонија

ДЕНЕСКА СЕ ПРАЗНУВА СВ. НИКОЛА ЧУДОТВОРЕЦ: Еве што никако не треба да правите на овој ден

Слободен печат
Според календарот на МПЦ, денеска во Христијанството се слави големиот празник Св. Никола Чудотворец архиепископ Мирликијски. Свети Никола е празник кој како своја слава го...
Вести Свет

Легендата за Свети Никола се уште е жива во Епианла и на Истокот од Франција

Слободен печат
Легендата на Свети Никола се празнува во целиот регион на Лорен или Лотарингија, и останува пред се народен празник. Дописникот на МИА беше во Епинал, град...