16 C
Скопје

Tag : сликарство

Културен печат

Дела со голем формат се изложени во МСУ

Тони Димков
Изложбата „Голем формат II“ со дела oд колекцијата на Музејот на современата уметност во Скопје е поставена во галерискиот простор на музејот и ќе трае...
Културен печат

Изложба „Носталгија“ од Иван Мегленов во МКЦ

Тони Димков
Изложбата „Носталгија“ од Иван Мегленов e составена од серијал на ситопечат графики, кои се интерпретација на спомените на авторот, артефакти од блиското минато чија функционалност...
Културен печат

Ѕидна уметност: Мурал како подарок од Кралството Холандија на Градот Скопје

Тони Димков
Холандскиот муралист Дени Рамбл, со техничка асистенција на Графити шоп „Хром“ и Цветан Неделковски, во два дена наслика два мурали во Скопје и во Тетово....
Културен печат

Награда „Денес“: Четири кандидатки за уметнички престој во Њујорк

Тони Димков
Организациите „Факултет за работи што не се учат“ (ФР~У) Битола/ Скопје и Центарот за современи уметности – Скопје, по петнаесетти пат го организираат процесот за...
Културен печат

Инклузивен проект на Националната галерија: Креативен начин за прифаќање на лицата со аутизам

Тони Димков
Национална галерија на РСМ секоја година во април се приклучува во одбележувањето на месецот посветен на подигнување на свеста за присуството и прифаќањето на лицата...
Културен печат

Еминентни автори ќе бидат претставени во Националната галерија во 2021 година

Тони Димков
Националната галерија ја објави програмата на проекти чија реализација е поддржана од Министерството за култура на РСМ во 2021 година. Реализацијата на програмските содржини во...
Културен печат

Ликовна изложба на Боро Арсовски во КИЦ: Колорна авантура базирана на чисти чувства

Тони Димков
Академскиот сликар и ликовен педагог Боро Арсовски почесто ќе го видите со фотоапарат во рацете, отколку со четка пред сликарско платно. Но, изложбата со која...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 74 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 74, во печатеното издание на „Слободен печат“ (27-28.03.2021), го отвораме со фотографии од изложбата „Уметноста на досадата“ во градината на резиденцијата на...
Културен печат

Уметничкиот проект „Домашна работа, наша работа“ на Кристина Божурска ќе биде подготвен во КСП „Центар-Јадро“

Тони Димков
Културно-социјалниот простор „Центар-Јадро“ по распишаниот отворен повик за реализација на партиципативен уметнички проект извести дека е селектиран проектот „Домашна работа, наша работа“ на Кристина Божурска....
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 72 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 72, во печатеното издание на „Слободен печат“ (13-14.03.2021), го отвораме со фотографии од портрети и актови насликани од Лазар Личеноски, а меѓу...