• пченица

Подгответе го житото како вашите баби: Три трика за најдобрата пченица за слава

Без жито, односно пченица, невозможно е да се замисли празнична (за слава) трпеза со векови наназад. Покрај славското жито, неизоставни се и виното, свеќите и славскиот колач. Секој од нив носи посебна симболика. Пченицата е всушност симбол на вечниот живот и на воскресението, а се верува дека просеаните зрна пченица носат нов живот. Пченицата најдобро …

Подгответе го житото како вашите баби: Три трика за најдобрата пченица за слава Read More »