Tag : манчевски

Вести Економија

Стаменковска: Манчевски призна дека има превработеност во администрацијата

Слободен печат
– Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски призна дека земјава се соочува со превработеност во јавната администрација. Бројот на вработени во овој сектор расте...
Вести Македонија Слајдер

Манчевски: Новите вработувања се прават согласно потребите на институциите по сектори каде што е најпотребно

Слободен печат
Бројот на вработени во јавниот сектор за 2019 година изнесувал 132.900, распределени во 1.324 институции. Од нив 20.169 вработени во МВР, во Армијата, во Агенцијата...
Вести Македонија Слајдер

Манчевски: Намалување на администрацијата за 20 отсто

Ред, правда и дисциплина во сите институции во новиот мандат, намалување на администрацијата за 20 отсто, како и укинување на патните трошоци за пратениците, најави...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Манчевски: Со потврда за детето од градинка или училиште ќе се регулира отсуството од работа поради коронавирусот

Слободен печат
Поради мерката за прекин на образовниот процес со цел спречување на ширењето на коронавирусот, родителот кој нема да доаѓа на работа треба да обезбеди соодветна...
Вести Македонија

Манчевски: Ќе нема никаква потреба граѓаните да бидат „курири” на институциите

Слободен печат
Во наредниот период ќе има нови електронски услуги за граѓаните од институциите преку Националниот портал, за издавање лични документи од Министерството за внатрешни работи,  документи...
Вести Македонија

Манчевски: Ние сме една од последните земји во Европа, ако не и последна, што имаме проблем со авторските права

Слободен печат
Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски очекува позитивен ефект од стапувањето во сила на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, заради фактот...
Вести Македонија

Манчевски: Главен проблем кај медиумите е ширење на лажни вести

Слободен печат
Се работи за серија на лажни вести, дека лица вработени во јавни државни институции биле под притисок и налог на директори  на институции да дојдат...
Вести Македонија

Манчевски: „Рамковно“ вработените кои седат дома нема да земаат К-15

Слободен печат
Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски денеска изјави дека К-15 нема да важи за вработените во администрацијата кои беа вработени по Рамковен договор,...
Вести Македонија

Манчевски на средба со ССМ за колективниот договор (ВИДЕО)

Слободен печат
На барање на Сојузот на синдикатите на Македонија и синдикатите од Јавниот сектор здружени во ССМ, во ССМ се одржа средба со министерот за информатичко...
Вести Економија Слајдер

Манчевски ги најави мерките за професионализирање на администрацијата: К-15, дневници, зголемени плати…

МИА Агенција
Колективниот договор се преговараше добри и тешки две години. Не одговоривме на сите барања, ова е максимум што ние можевме и минимум што тие можеа...