Tag : ДПМ

Културен печат

Друштво на писателите на Македонија: Во тек е конкурсот за наградата „Даница Ручигај“

Тони Димков
Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) го распиша конкурсот за доделување на наградата „Даница Ручигај“ за најдобра поетска книга од писателка членка на ДПМ, објавена...
Културен печат

Книжевен жезол 2020: Во чест на поетските лауреати

Тони Димков
Друштвото на писателите на Македонија, во рамките на манифестацијата „Празник на липите“, ја промовираше збирката што содржи поезија од македонскиот поет Михаил Ренџов и неговиот...
Културен печат

Поетски вознес: Две нови книги на поетесата Преспана

Тони Димков
Творечкиот опус на поетесата Лидија Дочовска Павловска, позната и под псевдонимот Преспана, е дополнет со две нови книги: „Ехото на старите патеки – Виа Игнација“...
Културен печат

Творечка емпатија: Глоса за македонските писатели

Трајче Кацаров
Станав член на Друштвото на писателите на Македонија во 1992 година. Бројот на членовите на ДПМ тогаш не ја надминуваше бројката 250. Јас бев број...
Културен печат

ДПМ: Распишан е конкурсот за „Празник на липите 2020“

Тони Димков
Друштвото на писатели на Македонија традиционално во месец јуни ја организира поетската манифестација „Празник на липите“ со финансиска поддршка од Министерството за култура и под...
Културен печат

ДПМ: Поетите Михаил Ренџов и Мирослав Биелик се добитници на „Книжевен жезол“ за 2020 година

Тони Димков
Реномираната награда „Книжевен жезол“ за поетски опус што Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) секоја година ја доделува на еден домашен и на еден странски...
Вести Регион

Двете македонски партии во Србија со различен став за изборите

МИА Агенција
Македонците во Србија на престојните парламентарни, покраински и локални избори ќе настапат согласно инклинирањето на српската политичка сцена. Демократската партија на Македонците (ДПМ) , што...
Културен печат

ДПМ: Годишните награди ќе бидат доделени на 13 февруари

Тони Димков
На Конкурсот на Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) за најдобри книжевни остварувања во годината што измина пристигнале 57 наслови, од кои стручните жирија по...