Потпишано барањето за влез на Шведска во НАТО

Шведска знаме/ Фото Alexander Demianchuk / TASS / Profimedia

Шефицата на шведската дипломатија, Ан Линде денеска го потпиша барањето за влез во НАТО. Бидејќи руската инвазија на Украина предизвикува радикален развој на европската безбедност и геополитика, оваа акција го означува формалниот чекор на Стокхолм кон приклучување во воениот сојуз предводен од САД, ставајќи крај на децениската воена неутралност.

Шведската министерка за надворешни работи изјави дека „чувството е многу добро и многу сериозно”.

– Се чини дека дојдовме до заклучок што е најдобро за Шведска. Не знаеме колку време ќе потрае, но сметаме дека може да потрае и до една година. Сега, оваа недела, апликацијата ќе биде поднесена, заедно со Финска, а потоа треба да ја процесира НАТО, додаде Линде.

Ан Линде го потпиша барањето на Шведска за влез во НАТО/ Фото HENRIK MONTGOMERY / AFP / Profimedia
Видео на денот