Појадок што го чува здравјето на црниот дроб
Црниот дроб е најважниот орган во телото од причина што целиот организам зависи од здравјето на овој дел од телото.
Црниот дроб ги филтрира сите нечистотии од организмот, важно е да внимавате на неговата работа, а доколку оваа каша ја јадете два до три пати неделно, тој ќе функционира и подобро отколку што треба. Лошата работа на црниот дроб се забележува ако сте хронично изморени, здравјето ви е лошо, во устата често чувствувате горчлив или метален вкус, имате жолтеникави дамки на јазикот. Ако постојано се прејадувате или јадете нездрава исхрана, пушењето и пиењето алкохол, земате силни лекови, многу повеќе го оптоварувате црниот дроб и го изложувате на дополнителен напор.
Експертите се согласни дека црниот дроб може да заздрави ако секој ден ја појадувате оваа каша.
Состојки:
1 чаша овесно брашно – овесот ја блокира апсорпцијата на штетните материи, ја забрзува елиминацијата на токсини. Исто така, тој го олеснува и процесот на варење и на телото му обезбедува повеќе енергија.
Тиква исчистена и исечкана на коцки (20 до 30 грама). Тиквата ги обновува клеточните структури на црниот дроб и исто така ги подмладува. Помага и во чистењето на сите други органи во организмот. Јадењето сурова тиква на празен стомак исто така ја подобрува функцијата на желудникот.
Суво грозје (половина дланка) – ја оптимизира функцијата на црниот дроб, помага при обновување на клетките.
Бадеми по желба – го нормализираат црниот дроб.
Подготовка:
Сите состојки ставете ги заедно во тенџере. Додајте малку вода или млеко па оставете ги да зовријат. Може да додадете и малку сол. Кога сето тоа ќе зоврие, тргнете го од шпорет, поклопете го со капак и оставете го малку да отстои.
Препорачливо е од оваа каша да јадете два до трипати неделно. Таа брзо се апсорбира, дава леснотија, енергија и го отстранува непријатниот плак од јазикот.