18 C
Скопје

Пи­леш­ко во до­ма­тен сос (РЕЦЕПТ)

Сос­тојки:

500 гр пи­леш­ко или ед­на по­ма­ла ко­кошка

500 мл со­ја сос

500 мл до­ма­тен сос

200 мл ја­бол­ков оцет

100 гр гус­тин

мас­ло по пот­реба

1 л вода

100 гр ше­ќер

за­чи­ни по желба

Под­го­товка:

Со­ја со­сот, до­мат­ни­от сос, оце­тот, ше­ќе­рот и во­дата, ста­ве­те ги на ти­вок оган да се ва­рат. Ва­ка под­гот­ве­на­та смеса, ос­та­ве­те ја да врие до­де­ка не се нап­ра­ви ком­пак­тна смеса. По­тоа пи­леш­ко­то ме­со исе­че­те го и из­вал­кај­те го во гус­тин, а по­тоа ис­пр­же­те го. Ко­га ме­со­то ќе до­бие злат­на боја, ста­ве­те го во под­ла­бо­ко тен­џере, а врз не­го ис­ту­ре­те му го прет­ход­но под­гот­ве­ни­от сос од со­ја и до­мати. Оста­ве­те го се­то за­ед­но да се ва­ри око­лу по­ло­ви­на час. На крај, до­дај­те му мал­ку мас­ло за ја­де­ње и за­чи­ни по желба.

Поврзани вести

ФОТО | Кое е новото момче на Цеца: Син на поранешен спортист и политичар, угостител и татко на малолетна ќерка

Слободен печат

ВИДЕО: Рецепт од нутриционистката Цвета Динева за зголемување на имунитетот во борба против Ковид-19

Новогодишни бастунчиња

Слободен печат

ВИДЕО | Синот на познатиот политичар објави емотивно видео: Амди Бајрам плаче додека му пее Шериф Коњевиќ!

Слободен печат

ВИДЕО+ФОТО | 48 часа предходно сам на себе си ставал витамински инекции: Познатиот пејач почина од Ковид – 19!

Слободен печат

Ќерката на Трамп беснее на плажа во Мајами, Американците се бесни на неа: „Стави маска на лицето!“

Слободен Печат

Остави Коментар