Пи­леш­ко во до­ма­тен сос (РЕЦЕПТ) – Слободен печат
ЕспресоХрана

Пи­леш­ко во до­ма­тен сос (РЕЦЕПТ)

Немате идеја за денешниот ручек? Ние ви нудиме едноставен рецепт кој ќе му се допадне на целото семејство.

Сос­тојки:

500 гр пи­леш­ко или ед­на по­ма­ла ко­кошка

500 мл со­ја сос

500 мл до­ма­тен сос

200 мл ја­бол­ков оцет

100 гр гус­тин

мас­ло по пот­реба

1 л вода

100 гр ше­ќер

за­чи­ни по желба

Под­го­товка:

Со­ја со­сот, до­мат­ни­от сос, оце­тот, ше­ќе­рот и во­дата, ста­ве­те ги на ти­вок оган да се ва­рат. Ва­ка под­гот­ве­на­та смеса, ос­та­ве­те ја да врие до­де­ка не се нап­ра­ви ком­пак­тна смеса. По­тоа пи­леш­ко­то ме­со исе­че­те го и из­вал­кај­те го во гус­тин, а по­тоа ис­пр­же­те го. Ко­га ме­со­то ќе до­бие злат­на боја, ста­ве­те го во под­ла­бо­ко тен­џере, а врз не­го ис­ту­ре­те му го прет­ход­но под­гот­ве­ни­от сос од со­ја и до­мати. Оста­ве­те го се­то за­ед­но да се ва­ри око­лу по­ло­ви­на час. На крај, до­дај­те му мал­ку мас­ло за ја­де­ње и за­чи­ни по желба.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close