Одложена регулативата на ЕУ за медицински уреди

ЕК: Медицинската индустрија треба целосно да се посвети на борбата против Ковид-19.

Европската унија го одложи за една година спроведувањето на регулативата за медицински уреди, со што се ослободува енергијата и ресурсите на медицинската индустрија за таа да се посвети целосно на предизвикот од коронавирусот, порача Европската комисија.

Регулативата на ЕУ за медицински уреди требаше да почне да се имплементира на 26 мај годинава, но ЕУ институциите оценија дека во контекст на санитарната криза, притисокот врз здравствениот сектор како и врз властите и економските оператори може да ја загрози борбата против пандемијата.

Оваа регулатива има за цел да ги олесни правилата на внатрешниот пазар на ЕУ во однос на медицинските уреди и направи и да обезбеди висок степен на заштита за пациентите и јавното здравје

Видео на денот