Необичен рецепт за мусака од зелка: Две омилени јадења во едно

Фото: Pxhere

Мусаката е јадење што со задоволство го приготвува секоја домаќинка, лесно се подготвува, но ако секогаш се прави со истите состојки, може брзо да стане здодевно.

Затоа, денеска ви предлагаме рецепт за мусака со свежа зелка и ќе добиете сосема поинаков оброк, вкусен топол, но и ладен. Во зима, ова јадење можете да го подготвите со кисела зелка.

Состојки:

– 1 главица зелка
– 500 грама мелено месо
– 1 кромид
– 1-2 мали шолји слатка пченка
– ориз по вкус
– 1 кисела павлака
– 2 јајца
– малку млеко

Подготовка:

Исечете ја зелката и пропржете ја на масло. Зачинете по желба. Исечкајте го кромидот и пропржете го, па додајте го меленото месо, додека е готово, додајте ги пченката и оризот.

Во тепсија наредете ја зелката, па меленото месо, премачкајте со кисела павлака и одозгора наредете го остатокот од зелката.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот