Необичен рецепт за мусака од зелка: Две омилени јадења во едно
Мусаката е јадење што со задоволство го приготвува секоја домаќинка, лесно се подготвува, но ако секогаш се прави со истите состојки, може брзо да стане здодевно.
Затоа, денеска ви предлагаме рецепт за мусака со свежа зелка и ќе добиете сосема поинаков оброк, вкусен топол, но и ладен. Во зима, ова јадење можете да го подготвите со кисела зелка.
Состојки:
– 1 главица зелка
– 500 грама мелено месо
– 1 кромид
– 1-2 мали шолји слатка пченка
– ориз по вкус
– 1 кисела павлака
– 2 јајца
– малку млеко
Подготовка:
Исечете ја зелката и пропржете ја на масло. Зачинете по желба. Исечкајте го кромидот и пропржете го, па додајте го меленото месо, додека е готово, додајте ги пченката и оризот.
Во тепсија наредете ја зелката, па меленото месо, премачкајте со кисела павлака и одозгора наредете го остатокот од зелката.