6 C
Скопје

МСУ блесна во сина боја, како дел од „Светскиот ден на детето“

Во знак на одбележување на Светскиот ден на детето, вчеравечер и вечерва, некои објекти и обележјата во Скопје се осветлени во сина боја, како симболичен гест на нивната заложба за унапредување на правата на децата.

На покана од Уницеф, Музејот на современата уметност – Скопје се вклучи кон одбележувањето во време на еден од најголемите предизвици во нашата понова историја. Пандемијата на коронавирусот ги разоткри длабоките нееднаквости во нашите општества, ставајќи ги децата под ризик да станат скриени жртви.

Секоја година на 20 ноември – по повод потпишувањето на Конвенцијата на Обединетите нации за правата на детето – светот го слави Денот на детето, а зградите и обележјата во целиот свет се осветлуваат во сино.

Минатата година значајни обележја во светот се обоија во сино, вклучувајќи ги Европскиот парламент во Брисел, Пантеон во Франција, Акрополис на Атина во Грција, Палатата на мирот во Хаг, Холандија, Раштрапати Бахаван во Индија, Петра во Јордан, мостовите на Босфор во Турција и многу други.

Прочитајте и...  Билјана Радиноска, режисерка на „Кожурец“: Во театарот има простор да се мантра на раната

Надоврзувајќи се на успехот што во 2019 година го имаше првиот состанок на високо ниво во државата #KidsTakeover, кога младите отворија дискусија со владините министри на теми што се однесуваат на нивниот живот, на 20 ноември оваа година, УНИЦЕФ ќе го поддржи вториот #KidsTakeover на кој учесниците ќе се осврнат на најважното прашање што ги засега децата: како ја замислуваат иднината на образованието и како подобро да се надгради образованието по КОВИД-19.

#WorldChildrensDay

 

 

 

 

 

Поврзани вести

Билјана Радиноска, режисерка на „Кожурец“: Во театарот има простор да се мантра на раната

Ј.К.Д

ВИДЕО | Шопова: Курбиново ќе биде ставено на листата на УНЕСКО

Александра Бубевска

Работи што треба да ги знаат сите Македонци: Осум особини на македонскиот јазик што ги нема во бугарскиот јазик

Јазичарница

ВИДЕО | Стефоска: Кога културното добро е во опасност мора да се мобилизираат сите ресурси во државата

Слободен печат

ВИДЕО | Влатко Стефановски: „Тафталиџе шафл“ не е албум за еден ден, ќе трае многу години

Слободен печат

Изложба на фотографии „50 Нијанси воздух” во еко-автобусите на ЈСП

Слободен печат

Остави Коментар