Tag : МСУ

Културен печат

Онлајн филмска програма на МСУ: Критички попис на „неограничената“ можност на интернетот

Тони Димков
Тематскиот циклус „Што е филм? Попис 2.0“ е дел од програмата за филм и видео на МСУ. Идејата и мотивацијата за темата се знаењето, алатките...
Културен печат

МСУ: Нов број на „Големото стакло“

Тони Димков
Новиот број на списанието за современа уметност, култура и теорија „Големото стакло“, кое го издава Музејот на современата уметност – Скопје, е фокусиран на постхуманизмот,...
Ви Препорачуваме Културен печат

ИЗЛОЖБА: Милениумски врски меѓу Африка и Македонија

Тони Димков
Континентот Африка на многумина, веројатно, им изгледа како многу далечен, и во географска и во културолошка смисла. Но, изложбата „Африка во Македонија“ со претставените артефакти,...
Вести Култура

Музејот на современата уметност иницира едукација на надоаѓачките генерации

Слободен печат
Во период од еден месец во Музејот на современата уметност-Скопје се одвиваа секојдневно бројни кураторски тури, пред се насочени кон младите генерации, средношколци и студенти,...
Вести Култура

Скопје одново: Интернационализам, уметност, солидарност

Слободен печат
Со почеток во 20 часот, поставката ќе биде отворена за сите посетители, кои ќе можат да погледнат преку 100 дела од меѓународната колекција на музејот...
Вести Култура

Изложбата „Скопје, одново” ја раскажува историјата на колекцијата на МСУ – Скопје

Слободен печат
Изложбата „Скопје, одново“ е резултат на соработката помеѓу МСУ – Скопје и Амбасадата на САД во Скопје, а кураторки на изложбата се Ана Кац (кураторка во...
Вести Култура

Во МСУ се отвора изложба на Никола Радуловиќ

Слободен печат
Никола Радуловиќ е добитник на наградата за најуспешен автор и дело на XII Биенале на млади уметници доделена од Музејот на современата уметност – Скопје....
Вести Култура

Се отвора изложбата „Трета страна на стварноста“ во МСУ

Слободен печат
Постановката отвора повеќе дилеми на едно кондензирано место – што значи солидарноста кога станува збор за вредностите кои фрлаат нова светлина и обезбедуваат поинаков поглед...
Вести Култура

Изложбата „Дали сум јас тоа име или таа слика?“ се отвора утре во МСУ

Слободен печат
Изложбата „Дали сум јас тоа име или таа слика?“ (Am I That Name or That Image?) вклучува дела од колекцијата на солунскиот Музеј на современа...
Вести Култура

Резервирајте си го 27-ми септември за „Дали сум јас тоа име или таа слика“

Слободен печат
Музејот на современата уметност – Скопје за првпат во историјата е домаќин на Музејот на современа уметност „МОМус“ од Солун, соседна Република Грција. Па така,...