Карди Би доби тужба од 1.25 милиони долари против ЈуТјуберката Латаша Кебе

карди би
Фото: EPA-EFE/PETER FOLEY

Федералната порота застана на страната на раперката Карди Би во нејзината тужба за клевета против Јутјуберката Латаша Кебе во понеделникот, велејќи дека Кебе мора да ѝ исплати на Карди најмалку 1,25 милиони долари, според судските документи.

Карди Б во тужбата во 2019 година ја обвини Кебе, која ја нарекува Таша К и има 1 милион претплатници на нејзиниот канал „unWinewithTashaK“, се „опседнала“ со неа и водела „злонамерна кампања“ за неа што вклучувала лажно обвинување на Карди Б дека била позитивна на херпес и проблеми со злоупотреба на супстанции.

За време на судењето што започна претходно во јануари во Грузија, двете жени зазедоа став.

карди би
Фото: EPA-EFE/PETER FOLEY

Поротата утврди дека Кебе е одговорна за клевета, нарушување на приватноста и намерно нанесување емоционална вознемиреност. Адвокатите на Кебе можат да се жалат.

Во жалбата се вели дека Кебе има намера да ги искористи лажните информации и знае дека објавувањето за Карди Б „ќе привлече значително повеќе гледачи кон нејзината содржина отколку што таа вообичаено собира“. Во времето на одлуката на жирито, Кебе немаше објавено видео за раперката речиси шест месеци.

карди би
Фото: EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Во текот на тужбата, Кебе тужеше за 3 милиони долари, тврдејќи дека Карди Б, чие вистинско име е Белкалис Алманзар, испратила обожаватели да ја вознемируваат. Судијата ја отфрли тужбата велејќи дека „нема докази“ за тврдењето.

Според условите за користење на „YouTube“, платформата вели дека не е одговорна за „Содржините поднесени од кој било корисник или за клеветнички, навредливи или незаконски однесувања на кој било корисник“.

Според барањата за жалба за клевета, се наведува дека „YouTube“ „ќе ги разгледува правните жалби само кога сме известени од односната страна или нивниот овластен правен застапник“.

карди би
Фото: EPA-EFE/NINA PROMMER

За време на случајот, американскиот окружен судија Вилијам Реј побара од Центарот за женско карлично здравје во „UCLA“ да ги испрати резултатите од тестот за ХИВ и херпес на раперката и медицинската документација.

Во ноември 2021 година, Реј утврдил дека записите „не биле корисни“ за случајот на Кебе и докажал дека Карди Б е во право. Како дел од пресудата, на Кебе му беше наложено да плати 250.000 долари медицинска отштета.

Видео на денот