Храна која го зголемува ризикот од дијабетес тип 2: Алкохолот е меѓу првите на листата
Ако не јадеме здрава и урамнотежена исхрана, ризикуваме да развиеме пред-дијабетес. Тоа е метаболичка состојба во која нивото на шеќер е повисоко од нормалното, но не е доволно високо за да биде обележано како дијабетес – помеѓу шест и седум mmol / l. Одредени видови храна лесно можат да ве „истуркаат“ од оваа состојба кон дијабетес тип 2.
Луѓето со пред-дијабетес имаат повисоки нивоа од просечна гликоза во крвта (шеќер) во крвта – сепак, не се доволно високи за да достигнат дијабетес тип 2.
Ако ви дијагностицирале пред-дијабетес, тоа значи дека клетките во вашето тело не реагираат правилно на инсулин. Како резултат, вашиот панкреас компензира со производство на повеќе инсулин.
Ако таков циклус продолжи, вашиот панкреас се исцрпува и повеќе не може да произведува доволно инсулин за да посредува во навлегувањето на глукозата во клетките, од каде што се транспортира до потребното масно ткиво и мускулите во телото.
Меѓутоа, ако ви дијагностицираат пред -дијабетес, имате шанса да ја промените состојбата и да спречите развој на дијабетес тип 2. Ова може да се постигне со поздрава диета, вежбање и слабеење.
Но, важно е да се знае дека одредена храна треба да се избегнува, бидејќи тие го зголемуваат ризикот од дијабетес тип 2, наведува „Eat this“.
Алкохол
„Хроничното консумирање алкохол може да го зголеми ризикот од дијабетес тип 2 како резултат на негативното влијание врз панкреасот“, вели д-р Сидни Грин.
View this post on Instagram
„Кога панкреасот е воспален, неговата способност да произведува инсулин се намалува, што ги става лицата во ризик од дијабетес“, нагласува тој.
Пијалаци полни со шеќер
Според Американското здружение за срце (АХА), мажите и жените не треба да консумираат повеќе од 36 грама, или 25 грама шеќер на ден. Една чаша засладен ладен чај во шише може да содржи повеќе од 15 грама шеќер, вели д-р Грин.
„Оваа количина шеќер, која се троши често и одеднаш, ќе предизвика голем скок на шеќерот во крвта и ќе го влоши производството на инсулин.
View this post on Instagram
„Конзумирајте засладени пијалоци умерено и имајте на ум дека целиот шеќер во организмот се обработува како шеќер, без оглед на видот“, додава тој.
Високо обработени јаглехидрати
Белиот леб, тестенини, ориз и колачи содржат висок гликемиски индекс, што значи дека тие брзо ослободуваат гликоза (шеќер), што може да доведе до скок на нивото на шеќер во крвта.
Луѓето кои веќе имаат дијабетес тип 2 мора да ја јадат оваа храна во умерени количини, бидејќи консумирањето големи количини на едноставни јаглехидрати може да ги врати во хипергликемична состојба. Хипергликемијата е опишана како состојба во која нивото на шеќер во крвта е превисоко.
View this post on Instagram
Ако не се лекува, хипергликемијата може да стане сериозна. Тоа доведува до неколку компликации, вклучувајќи непосредни ефекти како што се дијабетична кома, но исто така и долгорочни здравствени проблеми, како што се оштетување на бубрезите и кардиоваскуларни заболувања.
Ограничете ја потрошувачката на оваа храна за да избегнете чести скокови на нивото на гликоза во крвта.
Сладолед
Еден од омилените десерти во сите вкусови и форми често е една голема количина на заситени масти, што може да го зголеми ризикот од дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни болести, вели Американското здружение за дијабетес.
View this post on Instagram
Ограничете ја потрошувачката на сладолед на еднаш или двапати неделно, особено ако имате пред – дијабетес.