ГАЛЕРИЈА | Крвава супермесечина над Македонија и светот: Погледнете ги спектакуларните фотографии

Лунарна еклипса Македонија
Скопје / 16 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Феноменот познат како „Крвава супермесечина“ се јавува кога Земјата е помеѓу Месечината и Сонцето

Целосно помрачување и крвава супермесечина се совпаднаа утрово на небото, набргу по 5:30 часот. Земјата неколку минути беше позиционирана точно меѓу Сонцето и Месечината. По затемнувањето месечината се обои во црвена боја, поради пробивањето на сончевата светлина низ Земјината атмосфера.

Месечината изгледаше поголема од вообичаеното, бидејќи се наоѓаше на најблиската точка на Земјата во нејзината орбита, а оттаму и името „супермесечина“. Овој феномен се случува еднаш на секои две ипол години.

Погледнете како изгледаше овој феномен во Македонија и низ светот:

СКОПЈЕ

Лунарна еклипса Македонија
Скопје / 16 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Лунарна еклипса Македонија
Скопје / 16 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Лунарна еклипса Македонија
Скопје / 16 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Лунарна еклипса Македонија
Скопје / 16 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Лунарна еклипса Македонија
Скопје / 16 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Лунарна еклипса Македонија
Скопје / 16 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

ШПАНИЈА

Лунарна Еклипса Шпанија
Село Тиндаја, остров Фуертевентура, југозападна Шпанија / 16 мај 2022 / EPA-EFE/Carlos de Saa
Лунарна Еклипса Шпанија
Поглед во спиралната галаксија Млечен пат за време на лунарната еклиспа / Село Тиндаја, остров Фуертевентура, југозападна Шпанија / 16 мај 2022 / EPA-EFE/Carlos de Saa
Лунарна Еклипса Шпанија
Тврдина Калахора / Кордоба, Андалузија / Шпанија / 16 мај 2022 / EPA-EFE/Salas

МЕКСИКО

Лунарна еклипса Мексико
Мексико Сити, Мексико / 15 мај 2022 / EPA-EFE/Víctor Abreu
Лунарна еклипса Мексико
Мексико Сити, Мексико / 15 мај 2022 / EPA-EFE/Víctor Abreu

САД

Лунарна еклипса САД
Лос Анџелес, Калифорија, САД / 15 May 2022 / EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
Лунарна Еклипса САД
Вашингтон ДС / САД 15 мај 2022 / EPA-EFE/JIM LO SCALZO

ЧИЛЕ

Лунарна Еклипса Сантијаго, Чиле
Сантијаго, Чиле / 15 мај 2022. EPA-EFE/Alberto Valdes
Лунарна Еклипса Сантијаго, Чиле
Сантијаго, Чиле / 15 мај 2022. / EPA-EFE/Alberto Valdes
Лунарна Еклипса Сантијаго, Чиле
Сантијаго, Чиле / 15 мај 2022. / EPA-EFE/Alberto Valdes
Лунарна Еклипса Сантијаго, Чиле
Сантијаго, Чиле / 15 мај 2022. EPA-EFE/Alberto Valdes

УНГАРИЈА

Лунарна Еклипса Унгарија
Замок Салго, Салготарјан, Унгарија / 16 мај 2022 / EPA-EFE/Peter Komka HUNGARY OUT
Лунарна Еклипса Унгарија
Замок Салго, Салготарјан, Унгарија / 16 мај 2022 / EPA-EFE/Peter Komka HUNGARY OUT
Лунарна Еклипса Унгарија
Замок Салго, Салготарјан, Унгарија / 16 мај 2022 / EPA-EFE/Peter Komka HUNGARY OUT

ХОНДУРАС

Лунарна Еклипса Хондурас
Санта Лусија, Хондурас / 15 мај 2022 / EPA-EFE/Gustavo Amador
Лунарна Еклипса Хондурас
Санта Лусија, Хондурас / 15 мај 2022 / EPA-EFE/Gustavo Amador
Лунарна еклипса Хондурас
Санта Лусија, Хондурас / 15 мај 2022 / EPA-EFE/Gustavo Amador
Луннарна еклипса Хондурас
Санта Лусија, Хондурас / 15 мај 2022 / EPA-EFE/Gustavo Amador
Лунарна еклипса Хондурас
Санта Лусија, Хондурас / 15 мај 2022 / EPA-EFE/Gustavo Amador

ГРЦИЈА

Лунарна Еклипса Грција
Храм на Посејдон, Сунион, Грција / 15 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGE VITSARAS
Лунарна Еклипса Грција
Храм на Посејдон, Сунион, Грција / 15 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGE VITSARAS
Лунарна Еклипса Грција
Храм на Посејдон, Сунион, Грција / 15 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGE VITSARAS
Лунарна Еклипса Грција
Храм на Посејдон, Сунион, Грција / 15 мај 2022 / EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Лунарна Еклипса Доминиканска република
Санто Доминго, Доминиканска Република / 15 мај 2022 / EPA-EFE/Orlando Barria

ВЕНЕЦУЕЛА

Лунарна Еклипса Венецуела
Каракас, Венецуела / 15 мај 2022 / EPA-EFE/Rayner Pena
Видео на денот