ФОТО: Нови сателитски снимки од Змискиот Oстров по повлекувањето на руските сили

Змискиот остров/EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES -- THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Maxar Technologies денеска објави нови сателитски снимки од Змискиот Oстров, стратешки важен украински остров во Црното Море.

Сателитски снимки од Змискиот остров/Фото: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

Снимките се објавени по веста денеска дека руските сили се повлекле од Змискиот остров. Украина тврди дека Русите се повлекле поради нападот на украинската армија, а Русите тврдат дека повлекувањето е „гест на добра волја“.

Сателитски снимки од Змискиот остров/Фото: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

Новите фотографии покажуваат чад што се издига од погодените возила и објекти во северниот дел на островот.

Сателитски снимки од Змискиот остров/Фото: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES
Видео на денот